lauantai 18. maaliskuuta 2017

Tehdään itse Ibanez TS-808 (Osa 2.)

Se paljon kopioitu


Kuten edellisessä osassa selostin, TubeScreamer-tyyppiset pedaalit ovat helppoja rakentaa itse. Rakennussarjoja on tarjolla monta sorttia, joista mainittakoon esimerkiksi BYOC Classic Overdrive. Hintahan on tuossakin aika kova, etenkin jos siihen pitää lisätä rahti, verot ja tullimaksut. Kokonaan itse tehden pääsee noin 30€ hintaluokkaan.

Minä lisäsin tähän omaan versiooni option AMZ-fat modaukselle, joka pudottaa ylipäästösuotimen rajataajuutta alkuperäisestä 720 hertsistä alas noin 340 hertsiin.

Kytkentäkaavio
Osasijoittelu. Huomaa kaksipuoleinen piirilevy.
Olen lisännyt kytkentäkaavioon komponenttiarvot myös TS-9:n rakentamiseen. On oma päätöksesi kumman haluat tehdä, ero on vain tuossa ulostulon bufferissa.

Tube screamer sisältää pari erikoisempaa komponenttiarvoa. Näistä mainittakoon 510k ja 51k vastukset ja 51pF kondensaattori. Nämä voi aivan hyvin korvata 470k ja 47k vastuksilla ja 47pF kondensaattorilla. Ero alkuperäiseen on varsin pieni.
Langoituspiirros.

Jos piirilevyn hankinta, teettäminen tai askartelu osoittautuu vaikeaksi, voi tämänkin pedaalin askarrella myös nauhakuparoidulle levylle. Vastoin yleistä uskomusta, tämä on todella pätevä tapa tehdä yksinkertaisia elektroniikkalaitteita. Eikä yhtään kannata arkailla tai ujostella verolevyn käyttöä. 

TubeScreamer kannattaa edelleen rakentaa itse. Todellinen klassikko ei vanhene koskaan.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti