perjantai 6. tammikuuta 2017

Hullut Norjalaiset lopettavat FM-radion!

Suuresti ihailemani, monipuolisesti ja asiantuntevasti tekniikkaa käsittelevä lehti uutisoi Norjan päätöksestä lopettaa FM-radiolähetykset. Alkuperäinen pidempi uutinen löytyy täältä.

Norja on ensimmäinen maa maailmassa, joka luopuu analogisista radiolähetyksistä. Kuten niin usein, 66% norjalaisista ei halua muutosta, Norjan hallitus haluaa. Päätöstä perustellaan rahalla, ja sillä että DAB (Digital Audio Broadcasting) mahdollistaa suuremman kanavamäärän. Enemmän kanavia ->  enemmän mainoksia -> enemmän sisällötöntä ohjelmaa -> onnea Norja! Tietenkin huippulaadukkaalla digitaalisella äänentoistolla yritetään kosiskella kuuntelijoita. Nykyaikaista radio-ohjelmaa ei tarvitse kauaa kuunnella, huomatakseen äänenlaadun olevan se pienin ongelma.

FM-radio on viimeisen kuudenkymmenen vuoden aikana kehittynyt korkealaatuiseksi ja luotettavaksi tavaksi tavoittaa suuri määrä ihmisiä erinomaisella äänenlaadulla ja stereotoistolla. FM-radio löytyy nykyisin autojen ja kotistereoiden lisäksi esimerkiksi leivänpaahtimista. Mutta nyt Norjalaiset joutuvat ostamaan itselleen uudet leivänpaahtimet. Ja autot.

Tätäkin muutosta, kuten niin monia muitakin ajetaan eteenpäin taloudellisilla perusteilla. Digitaalinen radio mahdollistaa kahdeksankertaisen määrän kanavia, kustannusten pysyessä samalla tasolla. Jokainen joka on kuunnellut radiota, tietää ettei määrä korvaa laatua. Ehkä taloudellisten motiivien sijaan tulisi miettiä käytännöllisyyttä. Harva asia on niin käytännöllinen kuin FM-radio. Ja jos siltikin haluaa ajatella taloudellisesti, se on kuuntelijan taloudelle erittäin edullinen ratkaisu. Kuuntelukelpoinen FM-radio maksaa suomessa noin 5€. Kahdellakympillä saakin jo erittäin hyvän radion. Satasella loistavan. Tivoli-audion Model One sen sijaan on roskaa, hinnastaan huolimatta.

Meillä suomessa asiat ovat toistaiseksi hyvin. YLE lopetti DAB-kokeilunsa, koska ihmiset eivät ostaneet vastaanottimia. Tottakai suomalaisetkin voidaan pakottaa digivastaanottimien hankintaan. Lopetetaan analogiset lähetykset. Se on niin helppoa. Juuri tämä tehdään Norjassa vuoden 2017 aikana.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti