torstai 26. tammikuuta 2017

Huolla itse Digitech-pedaalisi

Jos efektipedaaleista pitää etsiä moderneja klassikoita (wut?), on Digitech D-series (Distortion Series) yksi vahva ehdokas. Bad Monkey oli heti ilmestyttyään todella kysytty ja haluttu pedaali. Allekirjoittanut joutui suostuttelemaan kaverin ostoksille, kun kotikaupungistani ei pahaa apinaa heti ilmestymisen jälkeen löytynyt. Mutta kuten kaikkia kymmenen vuotiaita, ikä alkaa painaa myös näitä pedaaleita. Yleisin vika on varsin arvattavasti jalkakytkimen hajoaminen.


Pariskunta.
Digitech D-sarjaan kuuluu viisi pedaalia. Jo mainittu Bad Monkey (DBM), Hot Head (DHH), Screamin' blues (DSB), Death Metal (DDM) ja Grunge (DGR). Tämä kytkimen vaihto-ohje pätee vain näihin viiteen pedaalimalliin. Esimerkiksi uudemmissa X-series pedaaleissa ei ole riittävästi tilaa tässä ohjeessa käytetylle isolle kytkimelle. Kytkinvikaisia D-sarjalaisia löytyy varsin helposti internetin osto/myynti -palstoilta, ainakin jos ilmoittaa ostohalukkuutensa.

Kytkimen vaihtaminen on melko helppo operaatio. Ylivoimaisesti haastavin vaihe on saada vanha kytkin irti piirilevystä. Kytkimen toinen kontakti on maatasossa ja toinen kontakti taas on erittäin ohuen kuparivedon päässä, joten kolvin käyttäjältä vaaditaan tarkkuutta. Mutta kun vanhan kytkimen on saanut irti, homma on siitä eteenpäin helppoa ja hauskaa. Uuden kytkimen kontaktit juotetaan piirilevyn "kääntöpuolelle" alkuperäisen kytkimen reikiin lyhyillä piuhan pätkillä.

Vanha kytkin on pieni.
Vanha kytkin on kuvassa komeileva pieni "tact-switch" jota ei missään tapauksessa ole tarkoitettu jalalla poljettavaksi, ei edes välillisesti. Kytkintä painaa kova kuminen painike, joka tämän huoltotyön yhteydessä muutetaan solukumilla pehmeäkärkiseksi. Näin uuteen kytkimeen kohdistuu pienempi paine... poljettaessa.

Uusi kytkin on tämä DTS-21N Vaasan elektroniikkakeskuksesta. Kytkimelle luvataan miljoona kytkentää, jonka tässä käytössä voisi kuvitella vähintään puolittuvan...

Vaihdettu ja vaihtamaton kytkin.
Kaikki oikeat elektroniikkahuoltajat saavat hikikarpaloita kaljuntuvaan päälakeensa kun kerron että liimasin uuden kytkimen piirilevylle. Pikaliimalla. Pysyypähän paikoillaan. Jos pedaali toimi kahdeksan tai kymmenen vuotta vanhalla kytkimellä se toimii vähintään saman ajan myös uudella kytkimellä. Näin uutena 50€ (käytettynä 25€) laitteelle on saatu 20 vuoden käyttöikä. Kaikki muu elektroniikka minkä omistit vuonna 2008, on tuossa ajassa lentänyt kaatopaikalle.

Pehmeä kosketus.
Kytkimen vaihdon yhteydessä leikkasin noin 2-3mm pois kumisesta törpöstä joka pedaalin kantta painettaessa osuu kytkimeen. Tilalle laitoin 5mm korkean pehmeän solukumin. Näin fyysinen kontakti kytkimeen on keveämpi.

Muita modauksia tai muutoksia ei mielestäni tarvitse näihin pedaaleihin tehdä. Bad Monkey on erinomainen Tube Screamer johdannainen, Hot Head haiskahtaa Boss DS-ykköseltä ja Death Metal on "hitusen" ProCo RAT-tyyppinen viritelmä, ja sellaisena erinomainen sustainrikkaaseen hi-gain sooloiluun. Laaja-alueiset basso- ja diskanttisäätimet ovat sekä siunaus että kirous. Siunaus monipuolisuudessaan ja kirous samasta syystä.

Kaikki Digitech D-sarjan pedaalit ovat erittäin käyttökelpoisia, mutta eivät sovellu boutique-fanipoikien ristiinrunkkaukseen. Ja sitä paitsi, siihen nämä ovat myös aivan liian halpoja ja käytännöllisiä. Käytetty ehjä pedaali tästä sarjasta kustantaa 25-30€, ja sillä rahalla mikä tahansa malli tarjoaa todella paljon käyttöarvoa, musiikkityyli luonnollisesti huomioiden. Suosituin on ehdottomasti Bad monkey, Hot Head hyvänä kakkosena.

Kymmenen tai viidentoista vuoden kuluttua nämä pedaalit ovat todella haluttua vintage-tavaraa. Sanokaa minun sanoneen.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti