sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Nombrex type 27

Signaaligeneraattori

Ostin itselleni (kun tiesin ettei kukaan hoksaa minulle moista hankkia) joululahjaksi (vuonna 2014) vanhan englantilaisen Nombrex Type 27 sinkkugeniksen. Pieni, kätevä, yksinkertainen ja kaiken kaikkiaan minua kiinnostava laite. Pitkästä aikaa voisi siis kunnostella jotain.

Tämän näköisenä laite saapui minulle.
Ensimmäisten testien perusteella vain alueet 3. 4. ja 7. toimivat, joten epäilen ainakin likaisuutta valintakytkimessä. Samoin alueen 6. taajuudet ovat pahasti pielessä. Mekaanisista vioista mainittakoon usean ruuvin puuttuminen, sekä vääränlainen säätökondensaattorin nuppi joka hankaloittaa ainakin alemman asteikon (alueet 1. 3. 5. ja 7.) käyttöä merkittävästi.


Sisällä tilanne oli surullinen.
Kuten tarkkasilmäiset huomaavat, on härveli muutettu toimimaan (huonosti) modernimmilla transistoreilla. Tässä tapauksessa RF-puolessa BC109C ja modulaatiossa BC107C. Melkoisen sottaista työtä on tehty, ja nyt mieli tekisikin muuttaa koko härveli takaisin alkuperäiseen kuosiinsa, ja sen myös tein. OC71 trankku löytyykin jo, ja näyttäisi siltä että AFZ12 olisi myös saatavilla ainakin ebaystä. Tätä sietää vähän miettiä... Iso hommahan tuo ei olisi, osia kun on muutoinkin vain kourallinen.

Noh, se RF-trankku löytyi sitten ihan kotimaasta, joten pääsin vaihtelemaan transistorit. Lisäksi vaihdoin kaikki mustat hunts-kondensaattorit sekä kaikki vastukset.

Uusi kela vanhaan kuoreen.
Suuremman ongelman aiheutti kuitenkin kela numero kuusi, jonka ferriittisydän oli runnottu rikki, ja se oli mennessään vienyt kelarungon mukanaan. Piti tehdä uusi. Yllätin etenkin itseni onnistumalla uuden kelan kanssa heti. Melkein heti. Kaksi kierrosta lankaa piti poistaa, johtuen uuden ferriittisydämen materiaalista. Loistavaa. Nyt sain toimimaan ja vireeseen myös alueen kuusi.

Alueet seitsemän ja kahdeksan sen sijaan ovat sitkeästi poissa pelistä. Mutta olkoon. Eipä VHF-puolen AM-hommille ole erikoisemmin tarvetta. Ilmailubandi siellä majailee välillä 118–136.975 MHz, ja käyttää antiikkimodulaatiota.

Noh, meni jälleen likemmäs vuosi, kunnes sain hankittua taajuudensäätimeen uuden osoittimen. Se tuli oikein laser-leikattuna ja kaiverrettuna, joten on hieno! Vihdoinkin sain geniksen siihen kuntoon jossa sitä kelpaa käyttää. Kyllä, en ole keräilijä, vaan hankin romua ainoastaan tarpeeseen.

Mainoksia


Liekö sensaatio vähän liioiteltua, mutta mikä ettei!
Etsin 60-luvun englantilaisista lehdistä mainoksia joista selviäisi milloin tämä signaaligeneraattori on tullut markkinoille, ja näyttäisi siltä, että ensimmäiset mainokset lehtien sivuille ilmaantuivat vuoden 1962 alussa. Mainostus oli etenkin tuona vuonna todella runsasta, ja ennakkotilauksiakin otettiin vastaan. Ja mikä ettei, laite oli varmasti huomiota herättävä ainakin pienen kokonsa puolesta. Eikä aikalaisten arviotkaan moittivia olleet. Internet-tiedot kertovat laitetta valmistetun vuosina 1963-1972 tehtaassa joka parhaallakin tahdolla sanottuna oli lähempänä nyrkkipajaa.

Saattoipa hämmästyttävän suuri kysyntäkin olla liioittelua.
Sinkkugenis ei kuitenkaan ollut varsinaisesti edullinen, ja tänä päivänä näistä pikkulaitteista on tullut jo jonkinlaisia keräilyesineitä. Toisinaan Nombrex-laitteita näkyy ebayssä kohtuullisella hinnalla, ja koko sarjan kerääminen olisikin hieno tavoite. Tai ainakin Model 63 audiogeneraattori olisi hieno kaveri, koska laitteet ovat samanlaisissa koteloissa.

Kaikenkaikkiaan ammattilaiteesta puhuminen tässä yhteydessä on sekä hyvän tahdon että termistön venyttämistä. Mutta onhan tämä itse asiassa varsin tarkka härveli etenkin alueilla 1-4, joten esimerkiksi keskiaaltoalueen säätämiseen ja testaamiseen tarkkuus riittää hyvin. Myös 10,7Mhz välitaajuus löytyy helposti ja tarkasti.

Ja sitä paitsi, milloin olet viimeeksi kavannut hertsin tai edes sadan hertsin tarkkuutta putkiradion kanssa?

Niinpä. En minäkään.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti