torstai 30. tammikuuta 2014

Italialaiset eivät vieläkään osaa (Osa 1.)

Olen kaipaillut jo kauan pientä vahvistinta VHF-amatööriradioni perään. Olisiko RM-Italy:n uusi LA 144 ratkaisu asiaan?

Ensisilmäyksellä

RM-vahvistimet ovat kuuluisia... noh, surullisen kuuluisia ainakin. Työnlaatu on heikkoa, samoin kestävyys, vahvistimet ovat ylispeksattuja (ei kannata luottaa valmistajan antamiin mainoswatteihin) ja todella huonosti suodatettuja. En siis odottanut liikoja, joten yllätys oli jokseenkin positiivisen puolella. Dokumentaatio tämän vahvistimen kohdalla on vajaa, sillä yleensä RM tarjoaa kytkentäkaavion käyttöohjelappusen mukana. 

Vahvistin on kasattu samanlaiseen koteloon kuin huomattavan suosittu RM KL203 LA/CB-vahvistin, ja on sinällään varsin mukavan kokoinen ja nätin näköinen. Positiivinen yllätys tuli siitä, että vahvistin on toteutettu Mitsubishin H2S-koppaisella rf-moduulilla (villi veikkaus RA60H1317M). Vastaavia moduuleita käytetään mm. Yaesun FT-1900 radioissa. Luonnollisesti moduulin tyyppi on suuri salaisuus, sillä merkinnät on hiottu pois. Kytkentäkaavion puute ei sinällään haittaa mitään, sillä itse moduuli tarvitsee ympärilleen vain muutaman hassun komponentin, loput osat ovat T/R-kytkintä varten. Kolme isompaa vastusta on sisäänmenon vaimennus. Moduuli haluaa maksimissaan 100mW ohjauksen.

Ensisilmäyksellä tämä ei siis ole huono, eikä toivoton tapaus. Varsin kehityskelpoisesta laitteesta on kysymys. Moduuli tosin on ensisijaisesti suunniteltu ei lineaarista taajuusmodulaatiota (FM) varten, joten vahvistimessa komeileva "linear amplifier" -teksti on vähän huono valinta. Haiskahtaa pahalta...

Sitten se pakollinen kritiikki

Ensimmäinen on tietenkin alipäästösuodatus. Kuten aina RM:n tuotteissa, tästäkin se puuttuu. Ja se on paha paha juttu. Jos oletetaan että moduuli on edellä mainitsemani, sen toisen harmoonisen vaimennus on vain -25dBc (desibeliä verrattuna kantoaaltoon). Radioamatöörimääräys (15§ 2. mom.) vaatii yli 30MHz:n taajuuksilla toimivan lähettimen toisen harmoonisen olevan vähintään -60dBc, eikä radioamatöörialueen ulkopuolelle osuvan harhalähetteen huipputeho saa olla yli 25 mikrowattia. Eli kunnollisen alipäästösuotimen askarteluksi menee ennen kuin tämän voi ottaa käyttöön. Taidan etsiä jonkin rakennussarjan. Laitteen sisään suodin tuskin mahtuu, vaikka "periaatteessa" tilaa olisikin. Parempi vaan ettei tunge enempää tavaraa tuohon askiin.

Eli toinen valittamisen aihe on jäähdytys. Pieni kotelo on soma ja kätevä, mutta jäähdytykseen riittämätön. Näillä rf-moduuleilla on myös erittäin tarkasti määritelty millaisia määriä piitahnaa tulee tietynlaisten moduulien asennuksessa käyttää (Mitshubishi application note AN-GEN-042-D). Luotanko siihen että RM on huomioinut tämän? En ole ihan varma vielä. Näyttäisi olevan vähän liikaa... Joka tapauksessa laitteen päälle tulee tuuletin. 80x80mm on varmaankin sopiva. 

Seuraavaksi sitten nippu pikkujuttuja. Liittimet ovat mallia "lukittava banaani". Ei kelpaa, vaihdan tilalle N-liittimet. Taidan laittaa ihan Suhneria, jotta eräänlainen epäpyhä epäsopu laadun ja Italian välillä kohtaa. Rele vaikuttaa siltä, ettei se tule kestämään tehoa ainakaan kovin pitkään. Valitettavasti matalaan koteloon ei kovin helposti mahdu järeämpää relettä. Asiaa pitää tutkia. Työnlaatu yleisesti on se mitä kuvasta näkyy (piirilevyn alle en ole vielä kurkannut). Yksi BC547 transistori on pahasti vinossa, ja yksi jalka liki murtunut. Menee heti vaihtoon. Liittimien maadoitukset eivät ole kovin kummoiset, joten askartelen siihenkin paremman ratkaisun jossa maa menee suoraan piirilevylle joihinkin sopiviin kohtiin.

Ensimmäisen osan päätteeksi

Mitä tälle nyt sitten pitää tehdä ennen käyttöön ottoa? Pakollisena ainoastaan se alipäästösuodin, ja ehdottomasti suositeltavana jäähdytyksen parantaminen. Kaikki muu on enimmäkseen minun omaa nirsoiluani. Mitään ei siis vielä ole mennyt rikki! Oma tavoitteeni on tietenkin ettei menisikään. 

Tutkimukset jatkuvat ja toimenpiteet alkavat tästä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti