keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Upea Asa-radio

Asa 1198 Plano

Sain tämän radion jo viimevuoden joulukuussa. Kyseessähän on 1196 matkaradion pöytäversio, ja siinä mielessä yksi minulle mieluisista radioista. Noh, joskus keväällä sitten aloin tutkimaan mikä mahtoi aiheuttaa radion surkean herkkyyden. Mittapaikassa tökittiin välitaajuutta sinne tänne, kunnes vika paikallistui Tr4 transistoriin (BF185). Meni vielä yli puoli vuotta ennen kuin tämä päivä koitti. Päätin nimittäin vaihtaa tämän yhden transistorin, ja laittaa radion muutenkin kuntoon.

Tietenkin se rikkinäinen transistori on aina
mahdollisimman hankalassa paikassa. 
Mutta ensin, miten tällaisen vian paikallistaa ilman rf-mittalaitteita tai jos käytössä on vain esimerkiksi yleismittari? Kohtalaisen helposti, mutta ainahan se on vähän arvailua. Mikäli vastuksen R11 yli vaikuttaa jokin muu kuin 0,7-0,9V jännite, voi olla kohtalaisen varma, että jossain "näillä main" on vikaa. Minun yksilössäni kyseinen jännite oli yli 3 volttia, ja oikeni transistorin vaihdon jälkeen vain hienosäätöä kaipaavaksi. Luonnollisesti kytkentäkaavioon merkattuja muita jännitteitä mittaamalla ja vertaamalla pääsee myös varmasti lähemmäs vikapaikkaa. Tällaiset transistoriviat ovat näissä radioissa varsin yleisiä. Kuunteluherkkyyden katoaminen on helppo todeta: oman alueesi voimakkaimmatkin asemat kuuluvat todella heikosti myös kunnollisella antennilla.

No mutta. Kun transistori oli vaihdettu ja sekä etujännite että lepovirta säädetty, oli aika kasata radio takaisin koteloonsa. Helppo homma, mikäli on sattunut tallettamaan kaikki ruuvit huolellisesti. Minun kohdallani näin ei toki ollut. Asteikkomuovin kiinnittämiseen käytettävät ruuvit olivat tyystin kadoksissa, mutta onneksi kaikki muu löytyi helpommin. Ja kun kaikki puuttuneet osat olivat löytyneet, päätin vielä tehdä kotelolle pienen kasvojen kohotuksen. Kukkaruukun jälkiähän tuossa päällä on... Tietenkin. Tähän auttaa Liberon Ring Remover. Äkäistä tavaraa, suosittelen hyvää ilmastointia ja purkin kupeessa olevien ohjeiden seuraamista. Tulokset ovat erittäin hyviä!

Ja näin, kappas vaan radio on likimain paraatikunnossa. Pitkästä aikaa projekti joka oli sekä helppo että nopea. Tai nopea nyt on suhteellinen käsite. Nopea minulle. Ja radio valmistui vieläpä sopivasti joululahjaksi vanhemmilleni.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti