maanantai 23. syyskuuta 2013

Star PA4099 radioamatöörikäyttöön

Metsästyskausi!


Star PA4099
Metsästyskausi on alkanut karhujahdilla, ja hirvenmetsästys odottelee aivan nurkan takana. Tämä on saanut liikkeelle myös Suomalaisen metsästäjän. Tuon myyttisen ja pöhöttyneen möhömahaisen hahmon, jolle erä-lehdet myyvät ylväitä mielikuvia ihmisen alkukantaisen vaiston ohjaamasta jalosta harrastuksesta. Kaapista on kaivettu edellisen syksyn jäljiltä ainakin lippis, maastopuku, pyssy sekä tietysti VHF-puhelin. Jossain välissä kun ehditään, se VHF-puhelinkin tarkistetaan ja usein todetaan toimimattomiksi. Akku on tyhjentynyt kesällä, eikä ota enää sähköä vastaan. Antennikin on mennyt poikki, ei vaan enää oikein jaksa muistaa missä tai milloin. Uusi pitäisi saada, täytyyhän se kuulla kun jahtipäällikkö ohjaa joukkojaan kuin Mannerheim kannaksella. Enää puttuu helikopterit ja lämpökamerat, joten hirvilläkin on vielä toistaiseksi pieniä mahdollisuuksia. Tämä tosin tietää hyviä uutisia radioamatööreille (jotka ovat myös pöhöttyneitä ja möhömahaisia). 

70MHz radioamatöörialue


70MHz:n eli neljän metrin radioamatöörialue on uusi, marraskuussa 2009 kaikille hampuuseille avautunut taajuusalue. Varsinaista radioamatöörikalustoa on tälle taajuusalueelle vielä verrattain vähän, ja uusista "all-in-one" radioista ainoastaan Icom IC-7100 sisältää ilman modaamista tämän taajuusalueen. Tämän lisäksi on toki Anytone AT-5189, mutta noin 250 euron hinta on verrattain korkea. Käsikapuloita on muutamia, esim. Wouxun:lla dualband-malleja, mutta... Tälle taajuusalueelle (tai "bandille") on mahdutettu kolme FM-kanavaa (taajuudet 70.2625, 70.2750 ja 70.2875), eikä minun mielestäni ole mitenkään taloudellisesti perusteltua hankkia yli sadan euron käsikapulaa tai 250 euron autokonetta niitä varten. Tässä astuu kuvaan artikkelin alkupuolen metsästäjä. Nimittäin joka vuosi varmasti satoja metsästyskäytössä olleita RHA68 radioita viedään murskaimeen aivan turhaan. Näistä kaikista saa nimittäin mitä mainioimpia ja hirvisotakäytössä testattuja radioamatöörilaitteita. Merkeistä kannattaa tarkkailla ainakin seuraavia: Star, Zodiac, Nordic Hunter ja Rexon. Vanhat Shinwa ja Nordland radiot ovat melkoisia epeleitä kuuntelemaan (vastaanotin on erittäin herkkä), mikäli vaan sopivat kiteet löytyvät. Tosin jälkimmäisissä on lähetystehoa vain yksi watti.

Star PA4099


Kokovertailu.
Star:n PA-sarja on varmaankin yksi helpoimmista projekteista, sillä jos radio toimii muutoin, se vaatii käytännössä vain uuden ohjelmoinnin ja yleensä uuden akun sekä antennin. Minun käsiini päätyi malli PA4099, joka onkin mielestäni yksi potentiaalisimmista ehdokkaista radioamatöörikäyttöön. Hyvällä tuurilla näitä saa jopa ilmaiseksi, joskus useitakin! Kuten oheisesta kuvasta huomaa, radio ei ole ihan niin iso kuin voisi kuvitella. Tottakai tämä on suurempi ja etenkin painavampi kuin modernimmat tuotteet, mutta verrattuna kuvassa olevaan Yaesu FT-250 radioon, ei ero ole lopulta kovin kummoinen. Isoin ero tuleekin akun koosta ja painosta.

Tällaisen radion uudelleen ohjelmointi ei ole ihan niin simppeli homma kuin annoin äsken ymmärtää. Softa on vanha dossin päällä toimiva mysteeri, ja ohjelmointikaapelikin on rinnakkaisportiin sopiva, kaiketi aktiivielektroniikkaa sisältävä keksintö. Näitä ei enää ihan jokaisessa kylässä välttämättä ole. Radiokauppiaat varmasti tarjoavat ohjelmointia, mutta kannattaa kysellä myös paikalliselta radioamatöörikerholta apuja.

Jos radio ei toimi?


Antenniliitin on heikko kohta tässä radiossa.
Valmistajakin on sen yrittänyt huomioida.
Yleisimpiä vikoja Star:n radiomalleissa on antenniliittimen pettäminen. Metsämiehet käsittelevät radioita kuten aseitaan, ja kaikki paitsi pullonkorkki käännetään kiinni putkipihdeillä. Tämä rikkoo TNC-liittimen, ja sen ohut johdin irtoaa piirilevyltä. Vaiva on suhteellisen helppo korjata, mutta toisinaan voi joutua vaihtamaan myös koko yläpaneelin. Viat lisälaiteliittimissä ovat myös melko yleisiä em. syystä.

Minun yksilössäni ei ole muistinvarmennusparistoa,
ja kaikki modaukset ovat tehtaan jäljiltä. Eli
tuotekehitystyötä on tapahtunut sinä aikana kun
tämä malli on ollut markkinoilla.
Muistinvarmennuspariston tyhjeneminen on myös melko yleistä iäkkäämmissä STAR-radioissa. Kun tämä paristo on tyhjentynyt, on radion äly karannut maailmalle. Tällöin uudelleen ohjelmointi on pariston vaihdon jälkeen aivan välttämätön tehtävä. Myös yleinen ja ihmetystä aiheuttava vika on näytössä vilkkuva "POFF" -teksti tangenttia painettaessa. Tämä ei kuitenkaan ole mitään vakavaa, radion akku vain on vaihdon tarpeessa. Toisinaan kuitenkin käy niin, ettei uudelleen ohjelmointi palauta laitetta toimintakuntoon, ja näitä tapauksia on toisinaan tullut vastaan. En tiedä mistä tämä johtuu, mutta jokin bitti on mennyt niin pahasti vinoon, ettei se enää millään konstilla suostu oikenemaan. Tässä tapauksessa radiosta on ainakin varaosakoneeksi, sillä päätekivivikaisiakin on melko usein saatavilla. Mikäli radion omistaja valittelee kantaman olevan vain 100-200 metriä, voi hyvinkin päätellä päätekivessä olevaa vikaa. Kaikki nämä viat ovat helppoja korjata. Normaalit mittausarvot tällaiselle radiolle 70MHz RA-taajuuksilla ovat 5-5,5W lähetystehoa noin 3,5-4k deviaatiolla, ja kuunteluherkkyys on siellä 0,12µV (-12dB sinad) paikkeilla.

Mistä hankkia ja millä hinnalla?


Olen pyrkinyt välttämään kaikenlaisten hintatietojen antamista sekä blogissa että sähköposteissa. En nimittäin ole taloustieteilijä. Minä saan yleensä radioni ilmaiseksi (en tiedä miksi, niin vain tapahtuu) tai hyvin muodollista korvausta vastaan. Yleisesti ottaen rikkinäisestä laitteesta ei kannata maksaa paria kymppiä enempää, ja silloinkin kannattaa miettiä onko juuri kyseisellä yksilöllä arvoa esimerkiksi varaosina. Kuten edellä mainitsin, kaikki vikatilat eivät ole aina korjattavissa. Pidä tämä mielessäsi! Sopivia paikkoja kyttäillä radioita on tietenkin huuto.net, tori.fi ja vastaavat internetsivustot. Myös radioaiheiset keskustelupalstat kannattaa tarkistaa. Mikään ei tietenkään estä kysymästä suoraan paikalliselta metsästysseuralta vanhoja puhelimia. Hankitpa radion mistä tahansa, on lopullinen hinta aina myyjän ja ostajan välinen sopimusasia.

Hyviä hirvijahteja metsämiehille ja 70MHz:n kusojahteja hameille!

Lopuksi vielä Repe Helismaan kokemukset sorsanmetsästyksestä.


4 kommenttia :

 1. My father has got one of those radios. A Star PA4099. He asked me if I could fix it. Unfortunately it seems to have lost it's programming.

  Where can I get the programming software?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Software is not publicly available (It's old DOS software). And even if you can get that, then you'll still need to have a very unique programming cable between parallel port (LPT) and the radio. No simple USB stuff here...

   In my opinion, it's really not worth the trouble, sorry.

   Poista
 2. I have a friend thas is a ham radio entusiast. He has also been working at Zodiac in Stocholm. I'll also ask him for additional information.

  Do you have any schematics for the programming cable? I have an old laptop running DOS so if you are willing to email me the program I really would appreciate that. (Send to groggat[at]gmail[piste]com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I don't have a programing software or schematic for the cable.

   Poista