sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Huollossa kotimainen LA-puhelin

Mocoma 59s huolto (Osa 1.)

Mocoma 59s
Käsiini päätyi liki legendaarinen "vanha kunnon" Mocoma 59s. Tosin minä olen viimeeksi ollut näiden la-puhelimien kanssa tekemisissä lapsena joskus 90-luvun alussa (rekkakuskien kanssa oli mukamas jännää jutella), mutta internet tiesi kertoa tämän radion olevan hyvä tai huono, riippuen siitä ketä haluaa uskoa. Painotus taitaa kuitenkin olla siellä "vanha ja hyvä", sekä "mitä vanhempi sitä parempi" puolella. Nyt täytyy ihan heti alkuun sanoa, etten siis ole la-harrastaja, enkä ole koskaan semmoinen ollutkaan. Alan slangi ja tietotaito siitä mikä on tällä hetkellä just se paras länkky on jollain muulla kuin minulla. Mutta tämähän ei estä minua kirjoittamasta tästäkään aiheesta.

Palanut vastus R72
Likainen ja pikkuvikainen tämä radio tietenkin on, kuinkas muuten. Mitään isoa murhetta ei nopeassa testaamisessa kuitenkaan ilmennyt. Lähetystehoja tuli pihalle 4W molemmilla modeilla ja modulaatio sekä deviaatio vaikuttivat olevan kohdillaan. Eli jokuhan tätäkin on rassannut, koska anttimatilla pitäisi tulla vain 1W kantoaaltotehoa. Tosin ihan ensin täytyy selvittää miksi vastuksista nimenomaan R72 on muuttunut savuksi. Tämä on toisessa sekoittaja-asteessa (2nd mixer). Onko transistori oikosessa, vai kenties keraaminen suodin, en tiedä vielä. En yhtään ymmärrä mikä tuon trankun olisi voinut tappaa, eikä tämän tyyppiset filtteritkään noin vain oikosulkuihin mene... Silmämääräisesti muuta vauriota en löytänyt, mutta saattaahan aina jotain ilmetä, kun laitetta oikeasti alkaa tarkemmalla kammalla käymään läpi.

Siissti tämä  sisältä on.
Tämä radiohan on varsin nokkelasti sekä läpiladotuilla että pintaliitoskomponenteilla rakennettu. Ihan turhaan sitä pintaliitostavaraa pelätään, ei se tarvitse kuin oikeanlaiset työkalut, ja mikään homma ei ole sen ihmeellisempää kuin läpiladottavillakaan. Tässä radiossa on siis yksipuolinen printti, mutta toisella puolella läpiladotut- ja toisella puolella pintaliitoskomponentit. Lisäksi laite on sitä ikäluokkaa, että kanavia löytyy 22 tavallista ja 11A-kanava (vain AM). Modausohjeita näyttäisi olevan netti puolillaan, joten kai minä nyt tähän sitten ne yläkanavatkin askartelen, kunhan olennaiset viat on ensin korjattu.

Tutkimukset jatkuvat, kunhan tämä murhaava flunssa helpottaa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti