sunnuntai 11. elokuuta 2013

Tee se itse overdrive-efekti (Osa 4.)

Kirjoitin vuonna 2009 muusikoiden.nettiin ja parille muulle foorumille seikkaperäiset ohjeet yksinkertaisen overdrive-efektipedaalin rakentamiseen. Aikoinaan ohje saavutti suurehkon suosion, ja kohtalaisen säännöllisesti tätä on vieläkin kyselty. Ajattelinkin nyt sitten muokata sen tähän blogiin sopivaksi. Virheineen kaikkineen. Alkuperäinen keskustelu muusikoiden.netissä: Tee-Se-Itse overdrive projekti. Huomaa että ohje on jo neljä vuotta vanha. Linkit eivät välttämättä enää toimi, eikä osaluettelossa mainitut hinnat/tuotenumerot ja vastaavat taida pitää enää paikkaansa! Tämä on ohjeen neljäs ja viimeinen osa.


Modaukset ja lisäoptiot


HUOM! Tee modaukset vasta kun perusversio toimii!
Koska tämä kytkentä on erittäin yksinkertainen, on tähän myös todella helppo tehdä modauksia. Esittelen tässä pari ideaa joista on ehkäpä hyvä lähteä liikkeelle.

Tone-potikka


Yksinkertainen ”treble cut” tone potikka on todella helppo lisätä. Tarvitset vain kaksi osaa: 10nF kondensaattorin ja 100k lineaarisen potentiometrin, eli samanlaisen kuin ”gain” potikka. Potentiometrit tulee kytkeä kuvan osoittamalla tavalla. Keltainen piuha tulee jalkakytkimeltä, ja siirtyy siis VR1 keskinastasta uuden VR3 keskinastaan.Käyttöjännitteen suodatus

Jos hurinaa tai muuta häiriöitä ilmenee, tämä modaus saattaa tulla tarpeeseen, mikäli käytössäsi on esimerkiksi reguloimaton verkkolaite, tai muuten efektipedaaleille tai audiolaitteille ”sopimaton” muuntaja. Tähän modaukseen tarvitset yhden 47Ω vastuksen sekä yhden 47μF/25V elektrolyyttikondensaattorin, sekä vähän sorminäppäryyttä.

Katkaise ensin kupariradat kohdista A3 ja B3. Tämän jälkeen laita hyppylanka pisteiden B4 ja F4 välille. Kolvaa R1 pisteiden A2 ja A4 välille. Ja viimeiseksi kiinnitä C4 pisteiden A9 ja B9 välille. Huomaa, että elektrolyyttikondensaattorissa on merkattuna miinus. Tunnistat tämän myös siitä, että miinuspuolen johdin on lyhyempi. Tämän miinuspuolen pitää olla ”B” nauhassa!

Klippausdiodien valinta

Tämä on erittäin helppo, mutta todella ison eron tekevä modaus. Kytkennässä D1 ja D2 vaikuttavat suurimmalta osin siihen minkä tyyppinen särö laitteesta saadaan. Näitä kahta diodia vaihtamalla saadaankin hyvin suuria muutoksia soundiin. Voit kokeilla oikeastaan kaikkia mahdollisia diodeita mitä käsiisi saat. Kaikki eivät toimi toivotulla tavalla, mutta mukavia yllätyksiäkin voi tulla! Kannattaa ainakin kokeilla 1N4148 diodia myös D2 paikalla. Samoin 3mm punainen ledi voi toimia oikein mukavasti. Huomaa, että diodit tulee kuitenkin kytkeä oikein päin, eli tässä tapauksessa vastakkaisiin suuntiin toisiinsa nähden. Tässä kuva miten saa vipukytkimellä D2 diodiksi valittua joko 1N34A (alkuperäinen) tai 1N4148 diodin.

Lopuksi lisäsin omaan yksilööni yllä esitetyn klippausdiodien valintakytkimen.
Tällainen se sitten oli. Hauskaa rakentelua!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti