keskiviikko 7. elokuuta 2013

Tee se itse overdrive-efekti (Osa 2.)

Kirjoitin vuonna 2009 muusikoiden.nettiin ja parille muulle foorumille seikkaperäiset ohjeet yksinkertaisen overdrive-efektipedaalin rakentamiseen. Aikoinaan ohje saavutti suurehkon suosion, ja kohtalaisen säännöllisesti tätä on vieläkin kyselty. Ajattelinkin nyt sitten muokata sen tähän blogiin sopivaksi. Virheineen kaikkineen. Alkuperäinen keskustelu muusikoiden.netissä: Tee-Se-Itse overdrive projekti. Huomaa että ohje on jo neljä vuotta vanha. Linkit eivät välttämättä enää toimi, eikä osaluettelossa mainitut hinnat/tuotenumerot ja vastaavat taida pitää enää paikkaansa! Tämä on ohjeen toinen osa.


Kotelon poraaminen ja maalaaminen


Tässä vaiheessa jätämme hetkeksi kolvin jäähtymään, ja siirrymme kotelon pariin. Teemme kotelon tässä vaiheessa, koska on huomattavasti helpompaa mitoittaa esimerkiksi kytkimen ja potentiometrien johtimien pituus valmiiseen koteloon. Kotelointi on loistava tilaisuus käyttää omaa luovuutta ja tehdä laitteesta persoonallisen näköinen!

1. vaihe: Valmistelu

Ihan ensimmäisenä tulee tietenkin poistaa kotelon suojamuovi ja laittaa kotelon sisällä oleva ruuvipussi hyvään talteen! Tarvitset niitä ruuveja 100% varmuudella myöhemmin.

2. vaihe: Poraaminen

Siirrymme poraamisen pariin. Suosittelen käyttämään pylväsporakonetta mikäli se vain on mahdollista, mutta myös akkuporakoneella onnistut hyvin.
Minulla on valmis ”porauskartta” kytkimelle ja jakeille. Mutta tämän vaiheen voi tehdä myös viivaimella ja kynällä. Kaikki ylimääräiset merkinnät tulee kuitenkin hiottua pois poraamisen jälkeen.
Tein 2mm poralla ensin pienet merkit haluamiini kohtiin ja tökkäsin mustalla tussilla vielä merkinnän joka varmasti näkyy poratessa.

On aika porata reiät osille. Huomaa, että reikien koko on osaluettelon mukainen. Mikäli olet valinnut toisenlaisia osia, voi myös reikien koko olla erilainen!
  • Poraa potentiometreille 7mm reiät.
  • Poraa ledille 8mm reikä.
  • Poraa jalkakytkimelle 12mm reikä.
  • Poraa kotelon sivuun input ja output jakeille 10mm reiät.
  • Poraa muuntajaliittimelle 12.5mm reikä.

3. vaihe: Hiominen

Kun kaikki reiät on porattu, on viimeistään aika hioa kotelo. Tämä on erittäin tärkeää, jotta maali saadaan tarttumaan koteloon. Aloita hiominen verrattain karkealla paperilla (esim. 240) ja jatka siitä vähitellen hienompiin papereihin. Itse käytin karkeutta 600 viimeiseen hiontaan, ja lisäsin myös vähän vettä paperiin.

Hionnan jälkeen puhdista kotelo huolellisesti. Esimerkiksi tavallinen käsitiskiaine toimii mainiosti rasvan ja muun lian poistamiseen. Tämän tiskaamisen jälkeen kannattaa välttää kotelon ylimääräinen lääppiminen. On nimittäin tullut aika maalata.


 4. vaihe: Maalaaminen

Eli nyt on aika päästää sisäinen Picasso irti. Itse funtsin kasaan kukkais aiheen jonka toteutin tavallisella spray-maalilla ja tulostimella. Voit käyttää oikeastaan mitä tahansa väriä minkä saat koteloon tarttumaan. Tämä kohta on täysin sinun omasta luovuudestasi kiinni. Mutta ainakin jos käytät edullisia spray maaleja, suosittelen että annat kotelon kuivua kaikessa rauhassa. Mieluiten liian pitkän kuin liian lyhyen ajan. Itse pidin tässä projektissa parin päivän tauon jonka aikana kotelo sai kuivua kaikessa rauhassa.

Omaan kotelooni tein tekstit niin, että tulostin mustesuihkutulostimella tekstit tulostuskelpoiselle kontaktimuoville. Mutta voit toki myös maalata tekstit, jättää tekstit kokonaan pois tai vaikkapa ”text-mark” tussilla tehdä haluamasi merkinnät. Tämä vaihe riippuu paljon siitä millaisen kotelon olet päättänyt tehdä. Minä lakkasin lopuksi koteloni usealla kerroksella kirkasta akryylilakkaa, jota saa kätevässä spray-pullossa. Näissä kohdissa kannattaa lukea purkin kyljessä oleva käyttöohje ja noudattaa sitä. Myös lakkaamisen jälkeen annoin kotelon kuivua rauhassa parin päivän ajan.

Seuraavassa osassa teemme elektroniikan valmiiksi, ja etsimme mahdollisia vikoja.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti