maanantai 5. elokuuta 2013

Tee se itse overdrive-efekti (Osa 1.)

Kirjoitin vuonna 2009 muusikoiden.nettiin ja parille muulle foorumille seikkaperäiset ohjeet yksinkertaisen overdrive-efektipedaalin rakentamiseen. Aikoinaan ohje saavutti suurehkon suosion, ja kohtalaisen säännöllisesti tätä on vieläkin kyselty. Ajattelinkin nyt sitten muokata sen tähän blogiin sopivaksi. Virheineen kaikkineen. Alkuperäinen keskustelu muusikoiden.netissä: Tee-Se-Itse overdrive projekti. Huomaa että ohje on jo neljä vuotta vanha. Linkit eivät välttämättä enää toimi, eikä osaluettelossa mainitut hinnat/tuotenumerot ja vastaavat taida pitää enää paikkaansa! Tämä on ohjeen ensimmäinen osa.

Tee-Se-Itse Overdrive


Tämä overdrive pedaali on erittäin helppo projekti myös sellaiselle, jolla ei ole aiempaa kokemusta elektroniikasta tai efektipedaalien rakentamisesta. Myös osien määrä on erittäin pieni, joten kustannuksetkaan eivät kasva kohtuuttoman suuriksi. Tässä ohjeessa käydään rakentamisprosessi läpi aina osien hankinnasta kotelon maalaamiseen ja viimeisiin testauksiin asti. Yksi vaihe kerrallaan, seikkaperäisesti ja monien kuvien kera. Lopussa on myös esitelty pari kätevää modausta.

Tämä overdrive pedaali rakennetaan ns. verolevylle (nauhakuparoitu kytkentälevy), jolloin piirilevyn valmistaminen jää pois. Jo yksin tämä alentaa kynnystä projektin aloittamiseen.

Kytkentäkaavio ja layout

Näihin kahteen kuvaan tullaan ohjeessa viittaamaan monta kertaa. Onkin suositeltavaa tulostaa ainakin tämä sivu ohjeesta.Osalista

Seuraavassa on ”kaikki mitä vähintään tarvitset” tyyppinen osalista. Tämä lista on koottu laadukkaista osista. Saat luonnollisesti hintaa halutessasi jonkin verran alaspäin tinkimällä osien laadusta tai tilaamalla enemmän kuin yhden kappaleen kerrallaan. Jokaisen osan perässä on tuotenumero, jolla kyseinen osa löytyy uraltone amplification verkkokaupasta. Verkkokaupan osoite on http://www.uraltone.com/kauppa/index.php?language=fi Huomaa että monessa kohdassa voit valita osat myös oman makusi mukaan. Esimerkiksi potentiometrien nupit, ledin värin, kotelon koon jne. voit valita vapaasti. Osille tulee hintaa noin 35 euroa.


Tarvittavat työkalut

Tarvitset laitteen rakentamiseen ainakin seuraavia työkaluja:

 • Juotoskolvi (25W pienikärkinen riittää hyvin) ja tinaa.
 • Taltta- ja ristipääruuvimeisselit.
 • Porakone ja erikokoisia teriä (7mm, 9mm, 12.5mm jne.). Myös ns. kuusiterä toimii erittäin hyvin.
 • Hiomapaperia (240, 400 ja 600 ovat sopivat karkeudet, mutta monet muutkin sopii).
 • Pienet sivuleikkurit, mutta myös ”leatherman” tai vastaavaa yleistyökalu saattaa riittää.
 • Pieni saha verolevyn leikkaamiseen. Rautasaha toimii myös. Älä yritä leikata levyä pihdeillä, se ei onnistu, vaan levy lohkeaa.
 • Yleismittari. Myös edulliset ”markettimallit” toimivat tässä hyvin. Tämän laitteen voi rakentaa myös ilman yleismittaria, mutta kyseinen mittalaite on lähes välttämätön vianetsinnässä, mikäli ongelmia ilmenee.
 • Kuorintapihdit johtimille ovat kätevät, mutta perinteinen ”puukolla onnistuu” pätee myös tässä. 


HUOMIO!
Sinulla pitää olla jonkinlainen perusosaaminen esimerkiksi komponenttien tunnistamisessa ja juotoskolvin käsittelyssä. Peruskoulutasoinen kokemus riittää oikein hyvin. Samoin kannattaa huomioida, että tämä kuten kaikki muukin askartelu vaatii kärsivällisyyttä ja huolellisuutta. Hätäileminen on yksi helpoimmista tavoista vain hukata aikaansa ja menettää hermonsa.

Verolevyn kokoaminen


Leikkaa ensin verolevystä pala joka on kooltaan vähintään kuusi nauhaa kertaa kaksitoista reikää. Tämän jälkeen katkaise nauha kohdasta C8. Nyt levy on valmis komponentteja varten. Suosittelen, että kokoat levyn järjestelmällisesti. Tässä ohjeessa kokoamme levyn vasemmalta oikealle. Suosittelen myös, että merkitset osalistaan merkin kulloisenkin komponentin kohdalle heti kun olet sen juottanut kytkentälevyyn.
 • Kondensaattori C1 (100nF) reikien B2 ja D2 välille.
 • Vastus R2 reikien C3 ja D3 välille.
 • Vastus R3 reikien E3 ja F3 välille.
 • Transistori Q1 tulee kuvanosoittamaan suuntaan reikien C5, D5, ja E5 kohdalle. 
 • Vastus R4 reikien A6 ja C6 välille.
 • Kondensaattori C2 reikien C7 ja C9 välille. Huomaa, että kuparinauhan katkaistu kohta tulee tämän kondensaattorin jalkojen väliin.
 • Diodi D1 niin, että merkkiraita on reiässä C10 ja toinen puoli reiässä F10.
 • Diodi D2 niin, että merkkiraita on reiässä F11 ja toinen puoli reiässä C11.

Näiden vaiheiden jälkeen pitäisi
kytkentälevyn olla valmis ja näyttää tällaiselta.
Tarkista lopuksi, ettei levyn kuparipuolella ole tinasiltoja vierekkäisten raitojen välillä. Tämä on yksi yleisimmistä syistä laitteiden toimimattomuudelle. Hyvä tapa testata onko näitä tinasiltoja tullut, on ottaa ohut veitsi ja kokeilla pääseekö se vapaasti liikkumaan nauhojen välissä olevassa urassa. Mikäli huomaat tällaisen tinasillan, voit poistaa sen lämmittämällä tinan uudelleen ja ”vetämällä” tinan pois nauhojen välistä. Voit toki käyttää myös esimerkiksi tinaimunauhaa ylimääräisen tinan poistamiseen.

Seuraavassa osassa jatkamme kotelon poraamisella ja maalaamisella.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti