perjantai 14. kesäkuuta 2013

Viikonloppuprojekti: Kiteet kunnossa?

Jokin aika sitten pengoin laatikoitani, ja löysin pinon kiteitä, joiden olemassaolon olin jo unohtanut. Tämä yhdistettynä viimeaikaiseen innostukseeni kidelähettimien saralla antoi hyvän syyn kidetesterin rakentamiselle. 

   Kidetesterin kytkentäkaavio. Transistoreiksi sopivat
myös monet muut NPN-transistorit..
Tämän testerin kytkentäkaavio on ollut internetissä jo vuosikausia, ja se esiintyy pieninä variaatioina lukuisilla sivustoilla. Jos Googlen kuvahakuun laittaa hakusanoiksi "crystal tester", löytyy myös lukuisa joukko muita kiteiden testaamiseen soveltuvia kytkentöjä. Mukana on erittäin yksinkertaisia laitteita kuten tämä, sekä muutamia huomattavasti sofistikoituneempia kytkentöjä. 


Testeri perustuu tavanomaiseen kideoskillaattoriin ja transistorikytkimeen, jolla saadaan ledivalo syttymään. Ja koska kytkentä on pieni, saadaan koko laite tarvittaessa mahtumaan taskukokoiseen koteloon. Lisäominaisuudeksi voi halutessaan tehdä myös mittapisteen taajuuslaskurille. Tämä on kytkentäkaaviossa "TP1". 

Kidetesterin piirilevykuva.
Piirsin esimerkin vuoksi piirilevystä vähän tarvittavaa suuremman lähinnä siksi, että levyn voi piirtää myös käsin jos valotusvälineitä ei ole olemassa. Laitteen voi myös rakentaa ns. verolevylle, jolloin piirilevyä ei tarvitse varsinaisesti tehdä lainkaan. Osasijoittelun kanssa tulee huomioida se, että erityyppisillä transistoreilla voi olla erilainen jalkajärjestys. Esimerkiksi kytkentäkaaviossa olevien 2N3904 ja BC547 -transistorien emitteri ja kollektori vaihtavat paikkaa. Piirilevykuva on 2N3904-transistoreille ja minä tein laitteeni BC547-transistoreilla. Tester toimii yhtäläisesti näillä molemilla, sekä monilla muilla yleiskäyttöisillä NPN-transistoreilla. Eli tarkkasilmäisimmät kuvienkatsojat: kyllä minun laitteeni tosiaankin toimii.

Prototyyppi koekytkentälevyllä taajuuslaskurin kanssa. 
Kumpi mahtaa olla kauempana totuudesta, 
mitattava kide vai mittari?
Kiteen mittaaminen on tällä laitteella erittäin yksinkertaista. Kide kiinnitetään sille varattuihin liittimiin (minun versiossani kaksi hauenleukapiuhaa) ja painetaan kytkimestä. Mikäli kide toimii, ledivalo syttyy. Mittasin kiteitä välilllä 3500 kHz-67.500 MHz ja se täytyy sanoa, että ei tämä testeri tuonne VHF-alueelle ulotu. Kaikki HF-kiteet saivat ledin syttymään kirkkaasti. Tosin 67.500 MHz kiteellä ledi paloi erittäin himmeästi, joten ehkä pienellä modauksella..? 

Valmis testeri odottamassa kotelointia.
Olen itse erittäin tyytyväinen tähän pieneen, vähintäänkin puolihyödylliseen vekottimeen. Kiteet tuli testattua hetkessä, ja nyt tiedän ettei projektien toimimattomuus johdu ainakaan kiteistä, vaan - kuten kovin usein - laitteen rakentajasta. Osille tuli hintaa noin 15€ sisältäen yhdeksän voltin pariston ja pienen muovikotelon, komponenttien hinnan jäädessä alle viiden euron luokkaan. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti