perjantai 17. toukokuuta 2013

Aapeli: Kokelasluokan sähkötyslähetin

Kirpputorilöytö, mikäpä muukaan. 70-luvun lopussa OH1AA:n ja SRAL:n kanssa kehitelty suomalainen rakennussarja. Tämä on kokelasluokan sähkötyslähetin 15, 40 ja 80 metrille. Nykyäänhän ei enää mitään kokelasluokkaa ole, mutta silloin oli. Ja sähkötyskin oli pakollista osata. Noh, eipä tässä. Ihmettelemään piti alkaa. Ensimmäisenä pisti silmään etulevyssä oleva OH3NE tarra, joka viittaa tampereen kerhoon. Pitää sielläkin käydä laitetta näyttämässä, jos vaikka osisivat kertoa miksi tämä on kotkaan asti eksynyt. Viitosten kerholla kertoivat että heilläkin on aikanaan AA-peli ollut.


Marssin siis viitosten kerholle (OH5AA) aapelin kanssa, ja toivoin että joku osaisi a) kertoa laitteesta jotain ja b) saataisiin testattua toimiiko tämä. Molemmat toiveet toteutui. Löytyipä vielä aihetta käsittelevä vanha radioamatöörilehtikin (2/78). Pienen puuhastelun ja Pertin (OH5VX) avustuksella saatiin vähän kokeiltuakin. Ykköskide toimi jotenkuten, eli siinä on varmaankin jonkinlainen kosketushäiriö. Muuten ei laitteesta varsinaisia vikoja löytynyt. Jonkin verran kanteen merkatut taajuudet heittää. Tai sitten vastaanottimen asteikko oli vinossa... en tiedä. Tehon mittauksessa saatiin kutakuinkin samat lukemat kuin radioamatöörilehdessä. 15 metrillä noin 5W, 40 metrillä noin 9W ja 80 metrillä hieman yli viisi wattia. Mainiota. Laite auki ja sitten katsotaan miksi se yksi kide ei oikein tohtinut toimia.

Näissä rakennussarjoissa on tietenkin se huono puoli, että nämä ovat juuri niin laadukkaita kuin tekijä on osannut tehdä (itse tekemällä saa yleensä sitä mitä sattuu tulemaan). Noh, se syy ykköskiteen toimimattomuudelle selvisi heti. Sieltä oli katkennut lanka kiteen toisesta jalasta.
Kuten radioamatöörilehdessä sanotaan, olisi ollut kyllä järkevää tehdä tuo kidesysteemi jotenkin toisin. Mikäli tässä on toimittu kuten rakennussarjan ohjeessa on neuvottu... noh, jonkinlaiset kannat kiteille olisivat ainakin olleet todella hyvät. Tai piirilevyn olisi voinut kiteiden osalta suunnitella toisin, jotta kiteet olisi saanut luotettavammin kiinni levyyn. Ovat kuitenkin suhteellisen painavia komponentteja. Mutta onneksi korjaus oli helppo homma! Koska laite toimi muutoin, oletan että se toimii tuon yhden juotoslangan kiinnittämisellä täysin. Vain pienen peruspuhdistuksen tein kytkimille tuon kiteen kiinnittämisen lisäksi.


Nyt jos osaisi CW:tä (sähkötystä) sen verran hyvin että kehtaisi bandille mennä tuon kanssa... Olisi varmaan aika opetella!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti