lauantai 12. tammikuuta 2013

Kevään remontit: Poista ruoste helposti

Tarvitsen kaiuttimen erääseen vahvistinprojektiin. Löysinkin jemmoistani jonkin vanhan Asa-radion kaiuttimen. Ikävä kyllä metalliosat olivat vetäneet aika pahaan ruosteeseen. Onneksi lähempi tarkastelu osoitti ruosteen olevan 95% pintaruostetta, joka olisi helppo poistaa.

Lähtötilanne.
Kuten kuvasta näkyy, ruostetta riitti oikein mukavasti. Ratkaisu putsaukseen oli kuitenkin hyvin helppo. Sitruunahappo. Tätä saa jauheena apteekista, ja 50g pussi maksaa alle puolitoista euroa. Sitruunahappohan on elintarvikkeissa käytetty happamuudensäätöaine, ja sinällään vaaraton. Mutta nyt ei käytetty 5g/l vaan vähän väkevämpää seosta. En oikeastaan osaa sanoa miten vahvaa hapostani tuli, mutta laitoin noin puoleen desiin kuumaa vettä ehkä kolmanneksen pussin sisällöstä. Tuntui toimivan, mutta vielä vahvempaakin olisi varmasti saanut tehtyä. Turha ehkä sanoa, mutta suojakäsineiden käyttö saattaa olla fiksu ratkaisu.

Prosessi on hyvin yksinkertainen. Pumpulipuikolla tai muulla vastaavalla metodilla sivellään happoa ruosteisille alueille ja odotellaan hetki tai muutamia minuutteja. Hankalimpiin paikkoihin voi tehdä vaikka pumpulityynyllä hauteen. Kaiuttimen tapauksessa pitää tietenkin myös huolehtia siitä, että happoa ei pääse pahvikartiolle. Minä käytin suojaukseen keittiöpaperia jota "tungin" (eli asettelin varoen) aukot täyteen. Tämä toimii, olen jopa spray maalannut kaiuttimia tällä tavoin kartion suojaten.

Heti on selvää että sitruunahappo toimii.
Hankalimmat paikat voivat vaatia myös mekaanista puhdistusta, eli esimerkiksi teräsvillaa. Tässä minun tapauksessani enimmät lähtivät ihan vain keittiöpaperilla hinkaten samalla kun hapon pyyhki pois. Lopuksi pyyhin tietenkin vielä kostealla rievulla kaiuttimen huolellisesti. Muutama hankalampi paikka oli, jossa ruoste on päässyt aavistuksen pintaa syvemmälle. Nämä jäivät hieman huonoiksi, mutta kokonaisuutena ei haittaa yhtään.

Lopputulos ei suinkaan ole täydellinen, mutta
lähtötilanteeseen nähden suorastaan erinomainen!
Aikaa meni noin tunti koko kaiuttimen läpikäymiseen. Luonnollisesti isommalla työllä olisi varmasti lopputuloskin ollut parempi, mutta minä tyydyn tällä kertaa tähän. Kaiutin nimittäin menee käyttöön, ei näyttelyyn. Sitä en osaa sanoa miten äkkiä ruoste mahdollisesti tulee takaisin. Toivottavasti ei ihan pian! Toki kaiuttimen voisi vaikka maalata, mutta en taida nähdä moista vaivaa. Olen tyytyväinen tähän. Noin 60-vuotias kaiutin näyttää vähän uudemmalta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti