perjantai 26. lokakuuta 2012

Valmista itse kankainen retrojohto

Vanhoissa radioissa on verkkojohtona usein kangaspäällysteinen kaapeli. Nämä ovat kuitenkin usein joko katkaistu tai muutoin surkeassa kunnossa. Usein vuosikymmeniä lenkillä olleet piuhat jopa murtuvat kun ne oikaisee. Kangaspäällysteistä virtajohtoa saa toki hankittua sekä kaksi- että kolmijohtimisena, mutta hinta nousee äkkiä kovin korkeaksi. Metrihinta voi olla jopa 4-5€ luokkaa. Nuukana (lue: köyhänä) päätin ratkaista asian toisin. Miten, se selviää seuraavaksi.

Tämä asia tuli esille, kun järjestelin kotona huonekaluja uusiin paikkoihin. Minua alkoi ärsyttämään "liian modernit" verkkojohdot asuntoni lukuisissa radioissa. Ratkaisuksi ongelmaan tuli ns. ontelokude. Tätä käytetään yleisimmin mattojen tekemiseen, mutta voihan siitä tehdä myös verkkojohtoon hienon päällisen!

Useimmiten verkkopiuha on radioissa kaksinapainen. Tavanomainen nykyaikainen "euro" pistokkeella vatustettu 2x0,75mm² johto mahtuukin onneksi punoksen sisään hyvin. Ulompaa eristettä ei ole syytä kuoria pois, ja musta muovi ei näy lainkaan kuteen sisällä. Itse asiassa tällaista piuhaa ei saa valmistaa itse siten, että sujauttaa kuteeseen kaksi (tai kolme) kytkentäjohtoa. Nimittäin tälläisen laitepiuhan tulee olla ns. kaksoiseristetty (kytkentäjohdon värillinen eriste sekä ulkoeriste). Ontelokude ei ole tässä kaapelissa eriste, vaan koriste! Ja koristeista puheenollen, kudetta on saatavana todella monen värisenä. Joten esimerkiksi niin halutessaan punaiset ja vihreätkin piuhat onnistuvat!

No nyt kun piuha on saatu punoksen sisään, jää jäljelle enää liittimen kiinnittäminen ja punoksen päiden päätteleminen ettei se ala purkaantumaan. Koska kyseessä on puuvilla, sitä ei voi polttaa kuten keinokuituja, joten päädyin käyttämään teippiä. Ei sitä kukaan kuitenkaan näe, ja se toimii hyvin. Verkkopistokkeen päässähän vedonpostaja estää tehokkaasti kuteen purkautumisen.

Toinen piuhasovellus voisi olla erilaisten kuulokkeiden ja mikrofonien piuhat. Ontelokude nimittäin kutistuu kuumassa vedessä 15-20% (myös pituus suunnassa!), joten vaikkapa neljä kytkentäjohtoa audiokäyttöön menee mukavasti kuteen sisälle. Luonnollisesti piuhojen paksuuksilla voi vaikuttaa lopputuotteen jäykkyyteen paljonkin. Itse ontelokudekin jäykistyy jonkin verran kutistamisen jälkeen, mutta ei niin paljon että se minua häiritsisi. Ja näitä verkkokaapeleita ei edes tarvitse alkaa kutistelmaan.Valmis tuote näyttää hyvältä, eikä pistä silmään liian modernina radion takaa. Tosin nyt kun tuota kuvaa katosoo, niin jossain vaiheessa täytyy vähän käydä läpi näiden pienien bakeliitti osien kunnostamista... Mutta se on sitten joskus toisella kerralla.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti