torstai 18. lokakuuta 2012

Clansman sähkötysavain

Pöydälleni laskeutui taannoin englantilainen Clansman sähkötysavain. En ole ihan tarkasti perillä tämän taustoista, mutta käsitykseni mukaan tämä on jotain armeijan ylijäämää (surplus) ja päätynyt siviilien käsiin ehkä 90-luvulla? Tämä on tarkoitettu Plessey PRC-319 ja PRC-320 radioihin sekä mahdollisesti muihinkin "reppuradioihin".

Avaimen mukana tuli myös remmi jolla
 avaimen saa kiinni vaikkapa reiteen.
PRC 320 HF-radio
This is a file from the 
Wikimedia Commons.


Minun avain yksilöni on varsin hyvässä kunnossa. Jäykkä ja tahmainen sekä jokseenkin erikoisen tuoksuinen. Vaatii siis puhdistusta, mutta uskon ettei mitään muuta. Mekaanisestihan nämä ovat erittäin yksinkertaisia ja varsin kestäviä keksintöjä. Kumiosat ovat hieman kuivahtaneet, joten niille piti ehdottomasti tehdä jotain ennen kuin alkavat murenemaan.

Ensitöikseni purkasin avaimen lähes alkutekijöihinsä. 
Kun olin saanut avaimen puretuksi, jynssäsin kaikki muoviset osat Novus 2 muovin puhdistus/kiillotus aineella. Tämän jälkeen pyyhkäisin vielä vähän Novus ykkösellä, mutta se ei ollut mitenkään tarpeellista. Kunhan kokeilin.

Mainitsin äsken hieman koviksi muuttuneet kumiosat. Päädyin kokeilemaan niiden käsittelyä glyserolilla. Tätä saa apteekista noin 4€ per pullo. Sivelin glyserolia pumpulipuikolla kumiosiin (lähinnä vedonpoistajaan) ja odottelin ensin muutaman minuutin, jonka jälkeen pyyhin aineen pois. Näytti hyvältä. Uusi käsittely ja odottelua joku 15-20 minuuttia ja jälleen pois pyyhintä. En tiedä kuinka kauan suositeltu käsittely aika on, mutta näin sain mielestäni hyvän tuloksen aikaan. Myös avaimen pohjassa oleva "solukumi" (mitä lienee pehmeää, en tiedä) hyötyi kevyestä glyseroli käsittelystä.

En alkanut kuitenkaan jynssäämään avainta liikaa. Tämä on reissuavain joka on kaikesta päätellen jo muutaman reissun nähnytkin. Keskityin tekemään vain toimintaan ja käyttömukavuuteen vaikuttavat puhdistukset ja tarkastelut. Tosin voi olla, että askartelen tähän vielä uuden piuhan, sillä vanha on kuusikarvaista ja melko jäykkää tai jäykistynyttä. Minä tarvitsen radiooni vain kaksikarvaisen piuhan, joka on paitsi ohuempi ja taipuvampi, myös keveämpi. Jokainen gramma kun pitää itse kantaa mukana...

Putsattu avain. Kiiltoa saisi enemmänkin jos viitsisi nähdä
vaivaa. En viitsi, sillä tämä röytääntyy kuitenkin.
Lopuksi voisin lähes varauksetta suositella tätä avainta, jos reissukäyttöä HF-radiolla on. Hinnat pyörivät eBayssä noin 15 ja 40 euron välillä, joten konkurssiin hankinta tuskin ajaa. Avain on melko jäykkä, mutta mielestäni se kuitenkin omaa hyvän tuntuman (Huom! Vanhassa avaimessa tämä voi olla myös yksilökohtaista). Mikään kontestikäytön pika-avain tämä ei ole, mutta sehän ei ole tämän avaimen tarkoitus koskaan ollutkaan. Metsäreissulla dipoli puuhun, remmi reiteen ja kiven tai kannon nokkaan kusoilemaan.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti