sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Putki lampussa

Pieni tovi takaperin pistin tuonne facebookiin kuvan putkesta joka oli sijoiteltu hehkulampun sisään. Lupasin tehdä ohjeet, joten.

Internetissä on paljon erilaisia projekteja hehkulampuista aina kynttilöistä kukkaruukkuihin, joten mikään uusi juttu tämä ei varsinaisesti ole. Tässä onkin hyvät ohjeet lamppujen purkamiseen. Tämän lisäksi minä poistin lampuista myös metallisen kannan, joka onnistui helposti pienillä sivuleikkureilla. Lampussa olevan liiman voi poistaa tai jättää poistamatta. Minä jätin sen poistamatta, sillä se helpottaa etenkin isomman lampun sovittamista putkikantaan.

Lampun lisäksi tähän projektiin tarvitaan tietenkin pieniä putkia, esimerkiksi ns. subminiature-putkia. Esimerkeissäni on 6111-kaksoistriodi ja 5672-pentodi. Luonnollisesti putkelle on hyvä olla jonkinlainen kanta, ja helpoin on ehdottomasti ns. octal-kanta jossa on kahdeksan pinniä. Tämä sopii erittäin hyvin suoraan lamppuihin ja näitä kantoja saa myös erillisenä Uraltonelta. Vanhoista putkista voi toki myös kannat poistaa ja uusiokäyttää. Työkaluiksi riittää sivuleikkurit (pienet), pieni ruuvimeisseli, kuumaliimaa, kolvi ja tinaa. Syytä on käyttää myös hansikasta ja suojalaseja kun lamppua käsittelee. Lamppuja kannattaa varata pari ylimääräistä, sillä voin luvata että rikot ainakin yhden.Kun lampusta on saatu kanta pois ja lasissa on putken mentävä reikä, voi alkaa sovittelemaan putkea uuteen kantaansa. Subminiatyyriputkissa on kätevästi pitkät juotoslangat jotka on helppo sujauttaa octal-kannan reikiin. Tarkkuutta kannattaa harrastaa pinnijärjestyksen kanssa, ja esimerkiksi 6111-putkessa onkin juuri kahdeksan jalkaa ja loogisuus on helppo säilyttää jos ei mokaile. 5672-putkessa on viisi pinniä, ja siinäkin on varmasti hyvä säilyttää alkuperäinen järjestys selkeyden vuoksi.Kun putki on saatu asettumaan hyvin kantaan, pitää pinnit juottaa kiinni. Tina pitää saada pinnien sisä-, ei ulkopuolelle. Tämän jälkeen ylimääräiset langat katkotaan pinneistä ja kanta täytetään (ei ihan täyteen) kuumaliimalla. Musta liima on varmasti käytännöllisintä värinsä vuoksi.Enää onkin jäljellä lasikuvun asettelu putken päälle ja kantaan. Jokin erikoinen asia on tapahtunut, sillä sekä iso, että pieni lamppu sopivat erinomaisesti octal-kantaan. Kuumaliimaa laitetaan lasin alareunaan ns. riittävästi (riippuen kuinka paljon laitoit liimaa putken kantaan) ja painetaan varovasti paikoilleen. Jos liimaa oli tarpeeksi, tarttuu lasi kiinni kantaan helposti ja tiukasti. Tarkkuutta vaatii tässä kohtaa eritoten se, ettei sotke varsinaista putkea liimalla. Lasikuvun sisältä sitä ei oikein saa enää putsattua. Lopputuloksen pitäisi näyttää jokseenkin tällaiselta.Valmista tuli, ja yhden putken tekee parin harjoittelukerran jälkeen noin puolessa tunnissa. Mutta mitäs sitten jos joutuu sotkemaan pinnijärjestystä tai putken tyyppi ei ole luettavissa lampun sisältä? Jälkimmäisen voi ratkaista vaikkapa tussilla ja vakaalla kädellä (itse en lähtenyt edes yrittämään), ja ensimmäinenkin on kohtalaisen helposti hoidettavissa. Frank Philipse on koonnut nettiin likimain kaikkien putkityyppien datalehdet. Kuvankäsittelyn ja pienen soveltamisen avulla on erittäin helppo tehdä omia datalehtiä. Jos oikein haluaa hienostella, niin paperinkin voi vielä vanhentaa kahvilla kellastuneeksi ja tahraiseksi. Minun tulostimeni ei moisesta hätkähtänyt, ja datalehdistä tuli todella hienoja! Tietysti on sanomattakin selvää, että datan pitää olla oikeaa... Ikävää ettei valokuva sinisyydessään tee oikeutta papereille.Tämmöinen kevyt sunnnuntaiaskartelu.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti