sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Näin korjaat itse kaiuttimien yläripustukset

Vanhojen kaiuttimien (myös laadukkaiden!) ripustukset hapertuvat ajan myötä. Ääneen ilmestyy säröä ja rutinaa, ja usein tuomiona on "rikki, kaatopaikalle!" Vaan ei välttämättä.

Ostin Äänimika nimisestä firmasta korjaussarjan kaiuttimiini. Tällaiseen sarjaan kuuluu kaksi uutta ripustusta, liimaa, veitsi sekä todella hyvät ohjeet. Ja koska ohjeet ovat erinomaiset, en ala niitä tässä kohta kohdalta toistamaan. Yritän kuitenkin havainnollistaa millaisesta projektista on kyse, jotta lukija voi tehdä arvion riittääkö oma osaaminen kaiuttimien korjaamiseen, vai kannattaako kääntyä ammatti-ihmisen puoleen.

Minulla on otsikossa mainitut Asan kaiuttimet mallia LB11-2. Kun kokeilin kaiuttimia, oli ääni todella huono ja rutiseva. Kun avasin kotelon, minua kohtasi seuraavanlainen näky.Molempien kaiuttimien yläripustukset ovat parhaat päivänsä nähneet, ja vaativat välitöntä (no okei, melkein vuosi tässä on ihmetelty) huolenpitoa. Ripustus on jonkinlaista vaahtomuovia, joka ajan kuluessa hapertuu lähes pölyksi. Tälle ei mahda mitään, niin vain tapahtuu.

Vaihto-operaatioon on hyvä varata aikaa vähintään 2 tuntia per kaiutin, sillä jo liiman kuivumiseen menee tunti. Jos tilaa on, ja voi tehdä vaikkapa kahta kaiutinta kerralla, aikaa on hyvä varata ainakin kolme tuntia. Ja sanomattakin selvää on se, että homma on syytä tehdä huolella tai sen saa tehdä vielä toistamiseen.

Kaiuttimen korjaus

Työ alkaa vanhan ripustuksen poistamisella. Tämä on erittäin tärkeä vaihe, sillä kuten maalaamisessakin, valmistelun laatu ja huolellisuus näkyy suoraan lopputuloksessa. Itse ripustus on usein siinä kunnossa, ettei sen irroittamiseen tarvita juuri muuta kuin voimakas puhallus, mutta myös vanhat liimat on saatava pois! Pahvisesta kartiosta liiman irroittaminen on vaikeaa, sillä uusien tuhojen tekoa on syytä välttää. Metallisesta rungosta liimat irtoavat yleensä varsin pienellä vaivalla esimerkiksi katkoteräveitsen tai kirurginveitsen avulla.Koska Asa on Asa, ja nämä kaiuttimet ovat oikeasti melko... sanoisinko huonolaatuisia, on elementit liimattu kiinni koteloon. Ilmeisesti tämä on tehty tiivistämistarkoituksessa. Minä irroitin tylysti omani, mutta huomattavasti vähemmällä vaivalla pääsee jos kaiuttimen jättää kiinni koteloonsa. Näin välttyy liimaamiselta kun kaiutin on korjattu.

Kun kaikki liima on mahdollisimman huolellisesti saatu poistettua, on aika alkaa sovittamaan uutta ripustusta paikoilleen. Minulla kävi näiden kaiuttimien kanssa niin hyvä tuuri, että 6,5" ripustus sopii paikoilleen täydellisesti. Mikäli näin ei ole, joudut leikkaamaan ripustusta sopivaan kokoon. Tämä ei valitettavasti osunut omalle kohdalleni, joten en siitä osaa mainintaa enempää sanoa.


Uusi ripustus sopii täydellisesti tähän elementtiin.

On erittäin tärkeää sovittaa ripustusta huolellisesti paikoilleen. Mikäli sen liimaa vinoon tai sivuun tai jotenkin muuten huonosti, se saattaa vetää kaiuttimen kartion vinoon jolloin puhekela alkaa hinkkaamaan magneettiin. Tämä tuhoaa kaiuttimen lopullisesti hyvin äkkiä. Tästä keskittämisestä on ohjeessakin erikseen mainittu. Minulla kävi tosiaan tuuri, sillä ripustuksen ollessa täydellisesti oikean kokoinen, oli keskittäminenkin helppoa.

Kun keskitys on suoritettu, on aika liimata. Sarjan mukana tuli pari pientä liimaputkiloa kontaktiliimaa. Haju on ainakin vastaava kuin Bostikin liimassa (vanha imppaaja tässä muistelee). Liimalla tehdään ensin kaiuttimen kartioon tasapaksu "pötkö" koko kartion ympäri. Liimaa ei kannata laittaa liikaa, mutta liimaa on oltava kuitenkin tasaisesti koko matkalla. Ehkä noin pari milliä leveä rengas riittää... Tässä on muuten ainoa kritiikkini ohjetta kohtaan. Käytössä on selkeästi kontaktiliima, mutta ohjeessa liiman käyttöä neuvotaan vähän erikoisesti. Kontaktiliimahan pitäisi laittaa molemmille liimattaville pinnoille, ja odotella hetki ennen osien yhdistämistä. Näin liima tartuu heti. Ohje kuitenkin kehoittaa laittamaan liimaa vain kartiolle, jonka päälle ripustus sitten painellaan. Okei, tämä on hyvä jos keskittämisen kanssa on vaikeuksia, sillä pieniä korjauksia on helppo tehdä. Ongelmaksi vain saattaa muodostua epätiivis liimasauma. Uskon kuitenkin että molemmilla tavoilla homma onnistuu oikein hyvin.

Kun liiman kuivumista on odoteltu noin tunti, päästään liimaamaan lisää. Nyt on aika kiinnittää ripustus kaiuttimen runkoon. Jälleen kerran on oltava tarkkana keskittämisen kanssa. Onneksi elementit yleensä hakeutuvat itse oikealle kohdalle, joten pieleen tekeminen vaatii ehkä jo vähän yritystä. Kaiken kaikkiaan tämä liimaaminen on huomattavasti helpompaa kuin ripustuksen liimaaminen kartioon.

Jälleen odottelemme vähintään tunnin liiman kuivumista. Minä odottelin seuraavaan päivään ennen mitään testauksia. Tämä siksi, että eihän se olisi mukavaa jos malttaa tehdä korjauksen hyvin, mutta sitten pilaa koko homman kun ei malta odottaa liimauksen kuivumista.


Korjattu kaiutin paikoillaan. Ihan siistiä jälkeä, vaikka itse sanonkin.
Kaiken kaikkiaan tämä on mielestäni helppo projekti. Tai maksimissaankin keskivaikea. Sarjan mukana tulee erittäin hyvät ohjeet, joita seuraamalla on vaikea epäonnistua. Näin ollen suosittelen ehdottomasti harkitsemaan kaiuttimien korjaamista pois heittämisen sijaan.

1 kommentti :

  1. Taitaa olla sama operaatio edessä vanhoihin Radiotehnika S30:iin ..

    Ämyrit on jostain 80-luvun puolivälistä ,vaan ei ole neuvostokumilaakeritkaan ikuisia. :D

    VastaaPoista