lauantai 19. toukokuuta 2012

Omega Icon-3 Multi Band Radio

Maailman huonoin radio?

Tämä(kään) ei varsinaisesti mene kategoriaan "vanhat radiot", mutta ainakin tämä on vanha disaini. Radio siis on erittäin uusi, mutta tällaisia radioita on ollut olemassa jo... En edes osaa sanoa kuinka kauan. 70-luvulta? Jotenkin hämärästi muistelen, että joskus pikkupoikina olisimme kuunnelleet poliisiradiota tällaisen keksinnön avulla. Tai ainakin jonkin hyvin läheisesti vastaavan radion kanssa. Tämä oli siis joskus 90-luvun alkupuolella (kyllä, olen niin nuori).

Kyseessähän ei ole varsinaisesti mikään maailmanradio, sillä tällä ei voi vastaanottaa varsinaisia lyhyiden aaltojen yleisradiolähetyksiä. Sen sijaan 11m laalaa kanavia tällä pitäisi kuulla. Lisäksi radion pitäisi kattaa taajuusalueet 54-108MHz (FM) ja 107-176MHz (AM). Eli ilmailu, merenkulku, yleisradio, lällärit, työ-VHF, harraste-VHF ja ties mitä. Muita ominaisuuksia on epätarkka viritys, squelch sekä volume.
Vähän tässä on tullut laitetta tutkittua ja kuunneltuakin. Yleisradio kuuluu todella hyvin. Joskus kuuluu jopa kolme asemaa päällekkäin, tavallisesti vain kaksi. Muualta ei sitten ihan heti kuulunut kuin häiriöitä. Syytin tästä ongelmasta säälittävää antennia, joten kaivelin laatikoitani ja löysinkin pitkän (115cm) teleskooppipiiskan joka sopii radion "antenniliittimeen" (lue: M3 mutteriin). Kun antenni-asia tuli kuntoon, päätin vähän kurkata mitä tämä laite oikein on syönyt. Ei sillä että alkaisin vekotinta rassaamaan, mutta mielenkiinnosta. Radion sydämenä toimii Motorolan KA22471 AM/FM lutikka ja audiosta huolehtii jokin jonka tyyppimerkintää en näe. Ääntä kuitenkin piisaa ihan riittävästi.
Tutkin aikani tuon KA22471 piirin datalehteä, ja ymmärsin sitä että jonkinlainen mahdollisuus ledillä toteutettuun viritysindikaattoriin olisi olemassa. En kyllä ymmärrä miksi moinen tähän pitäisi lisätä. Siksikö että valosta tietää kuurokin aseman olevan kohdallaan? Huomasin muuten myös sen, että tuohan on oikeastaan aika harvinainen lutikka. Ebay:ssä niitä on myynnissä kaksi, ja hinta on noin 8€ toimituskuluineen. Tämä radio maksoi kaikkiaan noin 18€ ovelle kuskattuna, joten siitä voi laskea minkä verran arvoa loppuradiolle jää.
Jaa pitäisikö nyt muka puhua jotain vielä laadustakin? En osaa sanoa siitä mitään positiivista... Mutta hei! Ääntä tulee ja todella leveällä kaistalla. Nyt jos saisi kuulumaan vielä jotain muuta kuin yleisradiopuolta (joka muuten kuuluukin sitten bandikytkimen asennosta riippumatta kaikkialla) voisin olla jopa tyytyväinen. Eli mikään halpa ja hyvä tämä ei ole, saati sitten huokea ja kelvollinen. Mutta varmasti ihan hintansa väärti.
Mistä sitä toisaalta tietää minkä ikäinen tämä laite on. En löytänyt sisältä mitään mikä olisi täysin varmasti viitannut vuosilukuun. Ja se nyt on oikeastaan ihan sama. En usko että tämä disaini on missään vaiheessa parantunut vähääkään. Jos kuitenkin haluat itsellesi erittäin koomisen radion joka on isokokoinen, ruma, kömpelö, hankala käyttää tai olet muuten vaan kiinnostunut kaikenkaikkiaan aivan joutavasta kapineesta. Tai jos haluat vaikkapa jonkinlaisen modailupohjan, niin tätä kannattaa harkita! Omasi voit ostaa tästä (ei maksettu mainos).
Tämmöisiä nyt. Seuraavaksi taas jotain kiinnostavaa. Ehkä blogin otsikoksi pitäisi muuttaa "Radiot"?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti