lauantai 17. maaliskuuta 2012

Wem/Watkins Copicat mkIV Huolto

Wem Watkins Copicat mkIV

Musiikkijuttuja vaihteeksi. Päätin nimittäin pistää capicat kaikulaitteeni myyntikuntoon, koska ikävästi tuota ei tule koskaan käytettyä. Ja onhan se sääli kun hyvä laite lojuu toimettomana keräämässä pölyä.


Ostin tämän jo kauan sitten, ja muistiinpanoistani huomaan seuraavaa:

- Kaikkien piuhojen uusiminen
- Elektrolyyttikondensaattoreiden vaihto
- Moottorin öljyäminen
- Potentiometrien putsaus
- Äänipäiden putsaus
- Sisuskalujen siistiminen
- Jokin ratkaisu puuttuvan jalkakytkimen korvaajaksi
- Ehkä jotain muutakin

Tästä siis oli hyvä lähteä liikkeelle, ja tekemistä tulisi riittämään ihan mukavasti.

Päätin aloittaa piuhojen uusimisella. Tästä laitteestahan tulee ulos kolme piuhaa. Virtapiuha, signaalipiuha sekä jalkakytkimen piuha (joka siis puuttuu). Näiden piuhojen vaihtaminen ei ole mitenkään erikoinen juttu, mutta päätin tehdä sen heti jotta myöhemmin voin helpommin testata laitetta ilman ertyisempiä virittelyjä. Verkkojohdoksi tietenkin maadoitettu malli ja signaalipiuhaksi (siis se mikä tulee vahvistimen sisäänmenoon) laitoin pätkän George-L piuhaa kun sitä sopivasti sattui olemaan. Lisäksi se on riittävän ohutta jotta kaikki piuhat mahtuvat laitteen sivussa olevasta reiästä läpi. Jalkakytkimen puutteen ratkaisin laittamalla lyhyen piuhan ja siihen 6.3mm jakin. Nyt tuohon käy mikä hyvänsä jalkakytkin, jopa monien multiefektien ja vastaavien rele-ohjaus. Mainiota. On aika siirtyä elektroniikan pariin.

Elektrolyyttikondensaattoreiden (lyhyemmin elkojen) vaihdon tiesin olevan haastava homma. Tai ei ehkä haastava, mutta ainakin työläs. Virtalähteen kaksi isoa kannua oli helppo vaihtaa, mutta piirilevyllä olevien konkkien vaihto olisi kinkkistä.

Virtalähteen elkot vaihdettuna.


Onnistuin luovuutta käyttäen vaihtamaan kaikki piirilevyn elkot ilman levyn irroittamista. Tosin turhaan minä sen vaivan näin, sillä ensimmäisen testaamisen jälkeen jouduin toteamaan ettei potentiometreille riitä pelkkä tavallinen puhdistus. Jouduin irroittamaan piirilevyn sekä potentiometrit perusteellista jynssäämistä varten.

Piirilevy irroitettuna ja potentiometri poistettuna...

Ja potikka purettuna sekä putsattuna odottamassa pääsyä takaisin kaikulaitteeseen.

Tässä vaiheessa homma alkoi vaikuttaa hyvältä. Olinhan tehnyt jo yli puolet tarpeellisista huoltotöistä. Enää olisi jäljellä äänipäiden puhdistaminen ja vähän semmoista yleistä siistimistä. Äänipäiden puhdistus on etenkin tässä laitteessa erittäin tärkeää ja se pitää tehdä usein. Onneksi se on myös helppoa. Isopropyylialkoholiin dipatulla pumpulipuikolla saa puhdistuksen tehtyä helposti, ja laite on vain vailla uutta nauhaa. Pari käyttämätöntä nauhaa löysinkin.

Lopuksi

Huolto oli lopulta vähän helpompi kuin alkuun odotin. Haastetta aiheutti lähinnä oma laiskuuteni piirilevyn irroittamisen suhteen. Lopputulos kelpaa ainakin minulle erinomaisesti. Häiriötaso laski huomattavasti, ja toistot ovat merkittävästi voimakkaampia kuin ennen huoltotöitä. Ja tuossahan oikeastaan on kaikki viat mitä näissä laitteissa yleensä ilmenee. Mekaniikka on yksinkertaista ja luotettavaa sekä osat muutoin tavallista 70-luvun englantilaista perustavaraa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti