torstai 1. maaliskuuta 2012

Tee itse helppo audio probe

Lupailin LM386 jutun lopussa tehdä ns. "audio probe" mittapään. Ja nyt sen sitten tein. Projekti on hyvin yksinkertainen, ja vei aikaa noin 20 minuuttia. Tarvitsemme seuraavaa.

  • Vanha kuulakärkikynä
  • 100nF/630V aksiaalinen kondensaattori
  • Suojattu audiopiuha 3,5mm monoliittimellä
  • Hauenleukaliitin ja sille pätkä piuhaa
  • Kutistesukkaa
  • Pikaliimaa


Oheinen kuva toivottavasti selittää laitteen rakenteen. Se on nimittäin oikeasti hyvin yksinkertainen. Eikä runkona ole pakko käyttää kynää, mutta pitkällisen miettimisen tuloksena totesin kynän sopivan tähän projektiin erinomaisesti (lue: pidän ideaa nerokkaana). Kynän sisuskaluista musteputkilo joutaa roskiin, mutta jousi kannattaa jemmata tulevaisuutta varten. Kynään porataan kaksi reikää, toinen sivulle maadoituspiuhaa varten, ja toinen päätyyn josta saadaan piuha apuvahvistimen audioliitäntään. Onneksiseni huomasin Malloryn M-150 kondensaattorin olevan tähän kynään juuri täydellisen kokoinen, mutta voi olla että sopivaa yhdistelmää joutuu vähän kokeilemaan.

Kondensaattori on kynän sisällä siksi, että se erottaa mitattavassa vahvistimessa/muussa audio-laitteessa olevan tasajännitteen ja vaihtojännitteen. Kondensaattorin ominaisuutenahan on päästää vain vaihtojännite lävitseen, ja audiosignaalin ollessa tietenkin vaihtojännitettä pääsemme eroon tasajännitteestä joka saattaisi tärvellä mittauksessa käytettävän apuvahvistimen. Jännitteenkeston on hyvä olla mahdollisimman korkea, sillä näin meidän on mahdollista mitata myös putkivahvistimia (ehkä pitäisi käyttää muotoa "kuuntella putkivahvistimia"). Nyt on siis mahdollista laittaa mittapää suoraan myös putken anodille ja kuunnella apvahvistimella onko läsnä haluttua ääntä, vai ehkäpä häiriöitä joista haluamme eroon. Verraton apu etenkin niissä vahvistimissa joissa on useita vahvistusasteita peräkkäin, tai jos radion ääni katoaa johonkin matkalla ennen kaiutinta.


Runkona käytetyn kynän tulee olla ehdottomasti kokonaan muovia. Se ei saa sisältää yhtään metallista osaa. Tämä on sähköturvallisuuskysymys, sillä putkivahvistimia mitatessa mittapää saattaa olla kiinni usean sadan voltin jännitteessä. On myös erittäin suositeltavaa käyttää riittävästi kutistesukkaa (mielellään liimallista), sillä se lisää viritelmän kestävyyttä ja luotettavuutta. Pikaliimaakaan ei kannata säästellä laitetta kasatessa. Mitä kestävämpi sitä kestävämpi. Tai jotain.

Joka tapauksessa, nyt en malta odottaa että saan jotain mitä voin tällä hienolla laitteellani mitata.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti