keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Monipuolinen LM386-vahvistin

LM386 on varmaankin eniten käytetty audiovahvistin, ainakin elektroniikkaharrastajien keskuudessa. Pieni, helppokäyttöinen, halpa ja toimii mainiosti yhdellä yhdeksän voltin paristolla. Ulostulotehoa on noin 250-1000mW (riippuu käyttöjännitteestä sekä kaiutinkuormasta) ja THD on hulppeat 10% jos käytössä on maksimivahvistus (200 kertainen). Virtaa vahvistin haukkaa vain noin 4mA, joka on erinomaisen vähän paristokäyttöisissä laitteessa. Mutta mistään hifi-piiristä ei siis ole kysymys.

Aina tasaisin väliajoin tulee tarve pienelle audiovahvistimelle. Siis radiohommissakin. Etenkin itse tehtyjä radioita rakentaessa ja testatessa on mukavaa jos ei tarvitse huolehtia pientaajuusasteista ennen kuin suurtaajuuspuoli (eli itse vastaanotin) toimii. Ja joskus myös putkiradion tai jonkin toisen audiovahvistimen kadonnut ääni saattaa löytyä pienen "apuvahvistimen" avulla. Näitä(kin) tehtäviä LM386 täyttää mitä parhaiten. (HUOM! Mikäli tällaista laitetta käyttää putkivahvistimien kanssa, on sisääntulossa oltava 630 voltin jännitteenkestolla varustettu kondensaattori ennen potentiometriä!) Toki tällä vahvistinpiirillä on tehty myös paljon muuta laitteita. Kitaravahvistimia, kuulokevahvistimia, overdrive-pedaaleita sekä useimpien radiorakennussarjojen audiopuoli (mainittakoon esimerkkinä kotimainen juma).

Periaatteessa toimivan vahvistimen tekemiseen tarvitaan yksi LM386 sekä kaksi kondensaattoria ja yksi vastus. Näin syntyisi vahvistin jonka gain on 20. Tämä ei yleensä kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan vielä yksi kondensaattori, jotta gain saadaan aina 200 asti. Lisäksi tietenkin potentiometri säätämään äänenvoimakkuutta, sekä ehkä jonkinlainen kaiutin... Tämä on täysin toimiva ja käyttökelpoinen kytkentä, joka löytyy myös datalehdestä. Samaisesta informaatiopaketista löytyy myös valmis ehdotus AM-radion audiovahvistimeksi.


Minä en tietenkään tyytynyt ihan tavalliseen, vaan googletin aikani erilaisia vaihtoehtoja. Kuten sanoin, tämä on erittäin suosittu vahvistinpiiri, joten internetissä on hurja määrä erilaisia variaatioita tästä hyvin yksinkertaisesta laitteesta. Yksi ongelma LM386:n kanssa on kihinä tai suhina, ja sitä saa vähennettyä yhdella 10pF kondensaattorilla sekä 10k vastuksella. Bassokorostuksen jätin tekemättä, koska pienen kaiuttimen kanssa se vain lisäisi (kaiuttimen aiheuttamaa) säröä. Gainiksi valitsin maksimin 200, ja lisäsin tietenkin myös äänenvoimakkuuden säädön. Muutoin tämä on kuitenkin hyvin tavanomainen LM386-kytkentä. Ensimmäiset testit tein Philips TDA7000 radiolla, jonka audiolähtö on 75mV ja äänenvoimakkuus pikkuvahvistimessani on enemmän kuin riittävä. Kokeilin muutamaa erilaista pikkukaiutinta, ja päädyin käyttämään vanhoista kuulokkeista irroitettua kaiutinta. Mutta mitä isompi kaiutin, sitä parempi ja voimakkaampi ääni. Valitettavasti koteloon ei kovin isoa ämyriä saa mahtumaan, enkä toisaalta halua tinkiä liikaa käytettävyydestä. Äänen laadulliset ominaisuudet eivät ole tässä etusijalla.


Sain kuin sainkin koko paketin mahtumaan haluamaani koteloon, ja jopa paristokin mahtui mukaan vaikka en aluksi muistanut että semmoinenkin tarvitaan. Kävi siis ns. säkä. Äänen tulo on 3.5mm monoliittimellä, ja äänenvoimakkuuspotentiometri on vastakkaisella reunalla. Virtakytkin on tavallinen pieni vipstaakki jonka lisäsin kuvan ottamisen jälkeen. Kytkentä on koottu täpläkuparoidulle piirilevyn palaselle, koska semmoinen romuista löytyi. Näin yksinkertainen kytkentä ei vaadi varsinaisen piirilevyn tekemistä. Tietenkin jos haluaa laitteesta siistin, niin piirilevyn teko voi olla järkevää. Mutta kukapa tuota näkee kotelon sisällä...

Loppu hyvin kaikki hyvin. Vahvistin toimii ja tekee mitä sen haluankin tekevän. Seuraavaksi väsään ns. audio probe laitteen, tai "mittapään". Tällä saa noukittua audion oikeastaan mistä tahansa vahvistimen (tai radion, tai vaikka efektipedaalin) kohdasta. Näin voi jäljittää erilaisia ääneen liittyviä ongelmia ja ominaisuuksia. Tämä on erinomainen lisä LM386 vahvistimelle, ja sopii myös mihin tahansa muuhun audiovahvistimeen jossa on riittävä herkkyys.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti