sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Tehdään hyödyllinen audio-adapteri

3.5mm stereo -> Din-mono

Jos joku kysyy minulta mitä tein kun vuosi vaihtui, voin vastata seuraavat 366 päivää: "piuhan".


Minulla on monta vanhempaa radiolaitetta joissa äänen tulo ja lähtö on viisipiikkisellä din-liittimellä. Esimerkiksi Asan 1189, 1196 ja 1101 sekä 1102. Nykyajasta poiketen nämä ovat monolähtöjä ja -tuloja. Kuitenkin olisi monesti mukavaa kuunnella vaikkapa mp3-soitinta radion kautta. Ongelma tulee siinä, että normaali din-stereopiuha soittaa tietenkin vain vasemman kanavan. Ja jos oikean ja vasemman yhdistää toisiinsa suoraan, katoaa äänestä osa sekä sovitusvirheeseen että vaihevirheeseen. Onneksi tähän on helppo ratkaisu.

Tämä ratkaisu on kaksi vastusta, arvoiltaan jotain 1k-4.7k väliltä. Nämä vastukset muodostavat eräänlaisen yksinkertaisen mikserin tai summauskytkennän, jolloin pahimmat oireet poistuvat. Hifistien ratkaisu tämä ei ole, mutta tuskin on mikään yllämainituista radioistakaan. Kiitos din-liittimen ison koon, saa molemmat vastukset mahtumaan hyvin liittimen sisään kunhan pysyy tavallisissa 1/4W tai 0.6W vastuksissa. Tehonkestolla ei tässä kytkennässä ole mitään merkitystä.

Piuhan valmistamiseen tarvitsemme siis seuraavaa:
Tämän lisäksi tietenkin juottimen, tinaa, pihdit jne. mutta nehän kaikilta jo löytyy. Eikö?

Eli piuhan hinta ei päätä huimaa, eikä tekemiseenkään mene kuin hetki. Ainoa asia mikä tulee huomioida on tietenkin din-liittimen pinnit. Pinni 2. on maa ja pinni 1. on ainakin Asan tuotteissa (kuten varmasti valta-osassa muitakin laitteita) äänen otto. Pinnillä kolme on äänen anto. Pinneistä 3, 4 ja 5. emme siis välitä.

Piuhan kytkentäkaava.

Tämä saadaan siis helposti mahtumaan din-liittimen sisään kokonaisuudessaan.

Vastusten sijoittelu pitää katsoa niin, etteivät ne pääse koskettamaan liittimen metalliosia.

Lopuksi sujautetaan vielä din-liittimen muovikuori päälle (joka on tietenkin muistettu laittaa piuhaan ennen juotoshommia) ja piuha on valmis kokeiltavaksi.

Näin meillä on piuha joka yhdistää vanhat äänilaitteet kuten radiot, vahvistimet, kelamankat ja vastaavat vempeleet nykyaikaisiin soittimiin ja tallennusvälineisiin. Rahaa kuluu osiin hikisesti kolme euroa ja aikaa ehkä kymmenen minuuttia.

5 kommenttia :

 1. Tilasin linkkien mukaiset tuotteet... Avattuani 3,5mm stereopiuhan löysin kolme johtoa, keltaisen, vihreän ja sinisen. Mikä näistä mahtaa olla maa?

  VastaaPoista
 2. Kaivoin toisen pään auki... Sininen on maa, jos joku tilaa ja tekee tosta nykyisestä johdosta.

  VastaaPoista
 3. Herätin siis vanhan Bang & Olufsen
  BeoMaster 1900/1900-2 digiaikaan. Ei sitä ääntä hirveästi tule, mutta riittävästi kotikäyttöön. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 4. Hei, ja kiitos mielenkiintoisesta artikkelista.

  Omistan itse Saloran 6000 A:n
  http://www.salora.name/radiot/mallisto/HIFI/6000_A/Salora%206000%20HI-FI%20Stereo%20manual%201.pdf

  Osaatko sanoa onko tämänkin laitteen 5-pinniset din-kytkennät monoja? Eli täytyykö tässä itsekin alkaa kolvailemaan jos tahtoo saada stereoääntä esim. laitteeseen liitetystä mp3 soittimesta?

  Paljon kiitoksia!

  VastaaPoista
 5. Hienoa,
  täytyypä alkaa metsästää oikeanlaista piuhaa.

  Paljon kiitoksia ja oikein hyvää jatkoa!
  t. Jouni

  VastaaPoista