sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Asa Stereo-master 3199 (Taas)

Minulle on kertynyt jostain syystä useampia 3199 stereo-master radioita, vaikka periaatteessa olenkin vähän ns. haalimista vastaan (hankitaan monta identtistä laitetta koska "keräily"). Mutta minulle näitä on siunaantunut, ja yksi on niin huonossa kunnossa, että päätin uhrata sen vara-osiksi jotta saan kaksi muuta täyteen toimintakuntoon. Ensimmäinen homma oli tietenkin purkaa varaosalaitteesta kaikki tarvittavat osat. Mm. virtakytkin, asemavalitsimet, painonappeja, potentiometrien nupit ja koristetrimmauksia. Yllättävän iso työ muuten, etenkin kun osat pitää saada ehjänä irti.

Varaosia pöydällä

Korjaustarve lähti oikeastaan liikkeelle siitä, että olohuoneradion asemavalitsimet eivät pysy pohjassa. Tämä on erittäin ärsyttävää, koska virittäminen on todella hankalaa napin pomppiessa ylös pienimmästäkin liikkeestä.

Olin kiinnittänyt huomioni jo kauan sitten siihen, että AFC-nuppi on tässä yksilössä mahdollista painaa alas, eli se on siis myös nappi. Ajattelin että ehkä Asalle on tullut jokin erikoinen erä jossa myös neljäs nuppi on painettava. En siis kiinnittänyt asiaan enempää huomiota kunnes sitten irrotin vanhan valitsinpaketin. No rikkihän se sitten tietysti oli. Jonkinlainen metallistoppari oli lähtenyt paikoiltaan, ja mahdollisti myös AFC-napin painamisen (asemavalitsimet pomppaavat siis ylös kun AFC:tä painaa). Tämä on varmaankin rikkonut sitten tuon taustalevyn ja jotenkin löysentänyt kytkimien mekanismia.


Itse vaihto-operaatio oli oikeastaan aika helppo. Suurin työ oli purkaa radio siihen pisteeseen että vaihto oli ylipäänsä mahdollinen. Olin kuitenkin varaosia purkaessani päässyt etukäteen opettelemaan hommaa, joten tiesin miten laitteen saa osiksi ilman ylimääräisiä kokeilemisia. Huolto-ohjeessahan ei ole minkäänlaista ohjeistusta miten radio tulisi purkaa.

Vanhan poistoa... Otin tämän kuvan jotta voisin luntata miten piuhat tulee kytkeä.

Uudet asemavalitsimet paikoillaan ja sisempi etulevy kiinnitettynä.

Kun olin saanut tämän tehtyä, aloin vaihtamaan elektrolyyttejä. Niitä tässä radiossa riittää, enkä edes alkanut laskemaan kuinka monta niitä tuli vaihdettua. Joka tapauksessa niin monta, että 4.7µF kondensaattorit loppuivat tyystin kesken. Ei kaikkia varmasti edes tarvitsisi vaihtaa, mutta kun kerran niin sopivasti oli laite pöydällä auki... Myönnettäköön tässä, että unohdin vaihtaa stereodekooderilevyn ainoan e-lyytin, joten asemat driftaavat vieläkin... Hups! Toivottavasti ongelma poistuisi sillä "lyytin" vaihdolla.

Ensimmäisen radion osalta toimenpiteet olivat tuossa. Toisen kunnostettavan yksilön kanssa oli hieman vähemmän tekemistä. Siitä oli verkkokytkin mennyt poikki ja vaihdoin tilalle uuden. Kadoksissa oli myös pari koristeosaa ohjelma- ja asemavalitsimista. Tämän radion "huolto" oli siis lähinnä kasvojenkohotusta, eikä siitä pahemmin kerrottavaa keksi.

Putsailin kuitenkin vielä likaantuneet napit ja nupit. Ylläolevassa kuvassa näkyy ero putsattujen ja alkuperäisten välillä.

Sain siis yhden radion avustuksella kuntoon kaksi laitetta. Eikä ollut varmasti suurin syntini uhrata sitä varaosiksi, vaikka synneiksi laskettaisiin vain radioaiheiset asiat. Nämä kaksi yksilöä ovat kuitenkin lähes päivittäisessä käytössä, ja pidän erityisen paljon näiden äänestä.


Nyt jos vielä onnistuisin vaihtamaan sen yhden unohtuneen elektrolyytin, niin...

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti