perjantai 5. elokuuta 2011

Schaller tremolo-pedaali (Osa 1)

Sain käsiini vanhan saksalaisen tremolopedaalin. Tai siis en saanut, vaan ostin. Syy tähän ostokseen oli se, että tämä pedaali on ollut "inspiraationa" monelle ns. boutique pedaalille. Likipitäen suoria kopioitakin on joillain valmistajilla. Mutta ennenkaikkea tämä on erittäin suosittu tee-se-itse projekti. Minä kun en enää niin välitä poraamisesta ja maalaamisesta ja muusta hankalasta, niin päätin ostaa aidon asian. Tämä minun yksilöni on jostain 80-luvun alkupuolelta, eli ikääkin on kertynyt jo ihan sopivasti.


Vuosien aikana tämä pedaali on kokenut huoltoa ja modaamista, mikä ei ole ollenkaan yllättävää. Enemmän olisin yllättynyt jos tämä olisi ollut täysin alkuperäisessä kunnossa. Mutta mitään kovin ikävää tälle ei ole tehty. DC-liitin on lisätty siististi ja elektroniikkapuolen saa aina helposti palautettua alkuperäiseen asuunsa. Tämän otinkin tavoitteeksi. Eli modaukset pois, sikäli kuin se on mahdollista sekä pientä päivitystä konehuoneeseen uusien osien muodossa. Huomattavasti kurjempaa olisi, jos esimerkiksi kotelo olisi tärvelty. Mutta tässä kotelo on onneksi varsin hyvässä kunnossa ja sen DC-liittimen olisin lisännyt joka tapauksessa. Sisäpuolelta pedaali sen sijaan näyttää aika kurjalta.Alunperin laitteessa pitäisi olla kuusi elektrolyyttikondensaattoria, mutta tässä niitä on seitsemän. Yksi on siis lisätty myöhemmin. Tarkempi tutkiminen osoitti myös sen, että jotkin elkot ovat väärän arvoisia sekä väärinpäin asennettuja. Seuraava ilmeinen ja silmäänpistävä asia on etuasteen transistori, joka on vaihdettu johonkin tuntemattomaan transistoriin. Vaihto on tehty tietenkin irroittamatta piirilevyä kotelosta. Ja viimeisenä kiinnitin huomion siihen, että "amplitude" potentiometri taitaa olla väärin kytketty. Kytkentäkaaviossa se on piiretty vain saadettävänä resistanssina, ei jännitteenjakona. Tämäkin pitää selvitellä.

Periaatteessa laite toimii, mutta se ei toimi kuten sen kuuluisi toimia. Tämä ei tietenkään ole ihme, kun ottaa huomioon että laitetta on modifioitu. Suurin ongelma on juuri tuo amplitude säätö, joka on mallia päällä ja pois. Eli joko ei tremoloa tai sitten pedaali toimii "ON-OFF kytkimenä". Laitteessa on alkuperäiset potentiometrit, mutta tämä efektin voimakkuutta säätävä potentiometri on 100kΩ. Kytkentäkaavio pyytelee 50kΩ potikkaa. Eli todennäköisesti vaihdan sen ja samalla myös nopeutta säätävän potikan. Molemmat ovat nimittäin kovin huonolaatuisia. Mitä muuta voisi olettaa pedaalilta joka on aikansa halpatuotantoa?

Kaiken edellämainitun lisäksi työtä tulee teettämään erilaiset puhdistushommat kytkimien osalta, sekä tuon virtaliittimen vaihtaminen. Siististi se tuohon on laitettu, mutta se on 2.5mm kun yleisin pedaaleissa käytettävä koko on 2.1mm. Vaihdan siihen siis sopivan tilalle. Lisäksi siistin laitteen johdotuksen, sillä nämä ovat melko häiriöisiä laitteita. Sekä poimivat ulkopuolista ääntä, että tuottavat sitä itse oskillaattorin nakutuksen muodossa. Järjestelmällisyydellä ja huolellisuudella näistä päästään enimmäkseen eroon, eikä tarvitse turvautua kytkentämuutoksiin.

Tästä siis jatkamme.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti