maanantai 1. elokuuta 2011

Fenno Helmi F 293 V (Osa 3)

Muuttotuhoja

Kun tässä on pikkuhiljaa päässyt kotiutumaan ja tavarat alkaa olla suunnilleen siellä missä pitääkin, päätin vähän tarkastella muutossa tulleita vaurioita. Onneksi niitä oli tullut vain yhteen radioon, ja vieläpä keskeneräiseen. Tämän Fennon näköviritysputki oli räksähtänyt rikki. Pieni hommahan se on vaihtaa, mutta ei se taaskaan siihen jäänyt.


...enkä onnistunut edes telomaan itseäni lasinsiruihin. Samalla kertaa päätin raksia radion jälleen kerran irti kotelosta ja tehdä samalla kertaa myös muuta huoltohommaa. Vaihdoin sisältä pari kypsää kondensaattoria ja ihmettelin että miten saan suotokondensaattorit vaihdettua. Ainoa 47+47µF kannu mikä minulla on, on liian suuri. Tai siis se vaatisi isomman kiinnitysreiän. Täytyy miettiä josko sitä radion alustassa olevaa reikää vähän poraisi isommaksi. Ei siinä kuitenkaan ole kuin 4mm heitto, joten mistään varsinaisista metallitöistä ei voi puhua.

Samalla kertaa päätin vaihtaa seleenitasasuuntaajan moderniin pii-siltaan. Tämä siksi, että seleenitasuri palaessaan päästää semmoisen hajun ettei toista sen vertaista. Jännitteethän siinä samalla vähän nousee, mutta tässä tapauksessa vain noin 20 volttia. Toinen mikä vähän pisti silmään on tuon alustan pöly- ja likakerrokset. Vanhan tasasuuntaajan alta kun paljastui erittäin kiiltävä ja puhdas chassis...


Tästä likaisuudesta masentumatta laitoin radion takaisin kasaan, jotta pääsisin sitä kokeilemaan. Jostain syystä olin edellisellä puuhastelukerralla jättänyt vaihtamatta ilmaisinputkella olevan elektrolyyttikonkan. Ehkä minulla ei silloin sattunut olemaan sopivaa käsillä tai jotain. Nyt sen siis kuitenkin vaihdoin, ja ilokseni huomasin sekä aseman että näköviritysputken olevan jälleen synkassa. Aiemminhan näköviritysputken ollessa "auki" oli asema sivussa, ja jos asema oli kohdallaan niin oli putki "kiinni". Nyt siis homma taas toimii kuten pitääkin. Loistavaa. Asemia löytyi TM- eli ULA-alueelta kaikki mitkä pitääkin. Antennin tosin vaatii, ilman sitä ei kuulu mitään. KA, LA ja PA -alueilta en kuullut mitään. Ehkä on sekä väärä vuoden- että vuorokaudenaika. Tai sitten radio on sökö siltä osin, en tiedä kun en ole vielä tutkinut. Ja tässähän se ULA on tietenkin tärkeämpi.

Kyllä tästä käyttökelpoinen laite saadaan. Suotokonkat pitää vaihtaa ja potentiometrit tuntuvat rutisevan. Sitten on lisäksi myös ihan tavanomaista putsaamista radion ulkokuoressa. Nappuloiden jynssäämistä ja semmoista pientä "kasvojenkohotusta". Tai ehkä ennemminkin naaman pesua.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti