maanantai 4. huhtikuuta 2011

Philips B5SF62A

Tämä on myöskin eräs viimevuotisista kirpparilöydöistä. Toimivana ostettu, ja pienellä putsauksella ollut päivittäisessä käytössä jo tuommoisen puoli vuotta. Nyt kuitenkin viime aikoina on ilmennyt kaikenlaista pientä ongelmaa. Radio on alkanut hurisemaan ja ULA-asemat häipyilevät ikävästi ja herkkyys on kärsinyt. Koska laite on muutoin erinomaisessa kunnossa, täytyy asialle ehdottomasti tehdä jotain. Sainpa ystävälliseltä SRHS:n foorumin jäseneltä huolto-ohjeenkin tähän. Omani olikin ehtinyt jo johonkin hävittää.Kuten kuvista näkyy, radio on tosiaankin lähes priimakunnossa. Ajan patinaa luonnollisesti on, mutta sehän tietenkin kuuluu asiaan. Silloin kun radion sain, tein sille siis vain kevyen perushuollon, eli putsaukset ja vastaavat puuhat. Tällöin en vaihtanut mitään osia, koska radio toimi (silloin) moitteetta. Ainoastaan EM80 putki oli todella heikko, eikä vihreää valoa ollut käytännössä yhtään jäljellä. Jätin senkin vaihtamatta, koska sopivaa putkea ei juuri silloin ollut käsillä. Eli ns. sähköinen kunnostus olisi nyt edessä.

Tein radiolle seuraavat toimenpiteet:
- Uusia putkia (EM80, EZ81, ECC85).
- Pikikondensaattorit vaihdettu kahta lukuunottamatta.
- Virtalähteen suodatuskondensaattorit uusittu.

Putkien vaihtohan on simppeli homma. EM80 oli pimeänä, joten uusi tilalle. Tämähän ei ole mitenkään välttämätön putki radion toiminnan kannalta, mutta visuaalisen ilmeen kannalta sitäkin tärkeämpi. Ja täytyy sanoa että kyllä ovat venäläiset osanneet tehdä kirkkaan näköviritysputken. Ja halvalla! Tuo maksoi euron. Tosin se täytyy mainita, että nämä venäläiset putket ovat ulkomitoiltaan hieman korkeampia kuin länsimaiset vastaavat. Joten ihan ahtaimpaan paikkaan tuo ei välttämättä mahdu. Näyttö sen sijaan on identtinen. Tasasuuntaajaputken vaihdoin, koska JJ:n valmistama EZ81 putki alkoi osoittamaan hyytymisen merkkejä 6kk käytön jälkeen. Ei vaikuta kovin kestäviltä... Tilalle löysin Philipsin valmistaman putken. ECC85 vaihdolla sain ULA-alueenkin kuntoon.

Radion sisusta ennen kondensaattoreiden vaihtamista.
Sisältä vaihdoin kahta lukuun ottamatta kaikki piki kondensaattorit. Ne kaksi mitkä jäi vaihtamatta ovat niin ikävästi kytkentäriman alla, etten saanut niitä pois. Harmi, sillä tiedän kyllä että tulen ne vielä myöhemmin vaihtamaan... Joka tapauksessa radion äänenlaatu parani huomattavasti kondensaattoreiden vaihdolla. Eikä ihme, sillä kaikki konkat olivat muuttaneet arvoaan ohi sallitun +/-10% (tämä toleranssi siis lukee komponentin kupeessa). Olipa pari yksilöä päättänyt osittain haljetakin. Näiden lisäksi vaihdoin tietysti myös virtalähteen suotokondensaattorit. Tai siis tässähän niitä on vain yksi kolmikkokonkka. Harmillisesti täysin samanlaista en saanut hankittua, vaan minun oli tyytyminen yhteen 2x50uF kannuun ja yhteen erilliseen 47uF komponenttiin. Onneksi radion sisällä on siinä reunassa oikein hyvin tilaa ylimääräisellekin osalle. Ilokseni tämä helppo perustoimenpide poisti kaiken hurinan koneesta.

Mietteitä tulevasta


Ja kondensaattoreiden vaihdon jälkeen.
Kun tuota radiota tuli nyt katseltua kovasti tarkemmin, huomasin siellä muutaman asian joihin taatusti joudun tulevaisuudessa kiinnittämään huomioni uudelleen. ULA kytkin on tässä mallissa semmoinen, että siihen on kiinnitetty hirmuisesti mekaniikkaa. Normaalin yliheittimen (kytkimen) lisäksi siitä löytyy vaijeri joka avaa vielä yhden erillisen kytkimen. Tämä vaijeri tulee menemään poikki ennemmin tai myöhemmin (55 vuotiaassa radiossa luultavasti ennemmin). Tämän lisäksi on ne kaksi kondensaattoria jotka jäivät vaihtamatta. Ja sitten on vielä tuo erikoisempi (minusta huono) mekanismi joka mahdollistaa saman viritysnupin käytön sekä AM että TM puolelle (TM = taajuusmodulaatio = FM ja kotoisemmin ULA). Siinä on semmoinen pieni kumipyörä joka on kovasti rispaantuneen oloinen. Se alkaa siinä varmasti luistamaan (taas) jossain vaiheessa.

5 kommenttia :

 1. Samainen radio on myös minulla päivittäisessä käytössä. Juurkin tuo ula-kytkimen lanka katkesi omasta radiosta, aiheutti hetkeksi päänvaivaa. Äänenlaatu tässä radiomallissa on muuten todella hyvä.

  VastaaPoista
 2. Minulla olisi myös samanlainen radio. Nyt juuri taistelen ulapuolen kuluneen kumipyörän kanssa.

  VastaaPoista
 3. Would it be at all possible for you to send me a digital copy of the manual you have? I have the same radio I recently inherited and want to do some restoration work on it. It works ok but need to replace some capacitors etc and would like to see the schematic. Any help is really appreciated. Thanks in advance. Daniel. Danielurli@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Tuonne -laatikkoon laitoin jo "itkuni" -kirpparilöytö -samainen Philipsi B6 SF 62A asteikkonarut poikki..ei voi virittää ulkoa nupista.
  Et viittis ottaa paria valokuvaa ..jossa näkyis kyseisen radion asteikkonarun langoitusta..kiitos!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseleppä tuolta foorumilta, eiköhän sieltä löydy enemmän apuja: http://www.radiohistoria.fi/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl

   Poista