lauantai 12. maaliskuuta 2011

Fenno Helmi F 293 V (Osa 2)

Jatketaanpa sitten Fennon parissa. Ongelmahan radiossa on se, ettei ääntä tule. Tai siis tulee pelkkää kohinaa. Vika piilee pientaajuus (audio) puolella, koska levysoitinliitännästäkään ei kuulu mitään järkevää. Tarkempi vilkuilu koneen sisään paljasti yhden palaneen vastuksen sekä yhden kärähtäneen kondensaattorin. Palanut vastus on 180Ω (ruskea-harmaa-ruskea) ja sijaitsee audiopääteputken pentodipuolen katodilla. Kärähtänyt kondensaattori taasen on samaisen putken pinnillä 6. eli pentodin anodilla. En kyllä tiedä mitä sillä on haettu, että anodilta on kondensaattori maata vasten... Ja ECL82 putken datalehteä katsellessa myös tuo 180Ω vastus vaikuttaa liian pieneltä. A-luokassa datalehden arvo on 330Ω ja AB-luokassa sitten 170Ω. Pistää miettimään onko joku jo kerran tuon vastuksen vaihtanut. Vaikka ei se kyllä siltä näytä. Päätelkää itse kuvasta.


Tuon vasemmassa reunassa olevan kondensaattorin vaihdoin jo, mutta sopivaa vastusta ei tähän hätään ollut käsillä. Siirryin siis siivoustoimiin. Varasin käyttöön monta pumpulipuikkoa ja mietoa puhdistusainetta. Chassis (tai oikeastaan koko radio) oli - ja on osoittain edelleen - erittäin paksun ja sitkeän pölykerroksen peitossa. Se hyvä puoli tässä toki on, että oli helppo huomata vaihdetut putket. Kiiltävästä ja pölyttömästä ulkomuodosta päätellen ECL82 ja ECH81 on vaihdettu. ECH81:ssä on vieläpä helvarin leimat, joten se ei ainakaan ole alkuperäinen putki. Ehkäpä joku siis on yrittänyt jo korjata radiota putkia vaihtamalla. No joka tapauksessa putsailin sen minkä sain putsattua. Pöly on todella pinttynyttä, enkä saanut sitä pois kuin sen mikä vielä jotenkuten irtonaista oli. Seuraava kuva näyttää miten tukevassa *askassa radio itseasiassa on. Kelapurkit ja kaksi neljästä trimmerikonkasta on putsattuja. Trimmeritkin oli helppo putsata, koska ne on vahalla lukittu paikoilleen, eikä viritystä näin ollen saa sotkettua. Toisin kuin eräässä ruotsalaisessa radiossa jota taannoin rassasin...


Tästä sitten jatkamaan. On minulla tuohon pääteasteen katodille sopiva vastus jossain jemmassa. Sen voisi seuraavaksi vaihtaa, ja sitten katsoa mitä tapahtuu kun radiolle antaa vähän sähköä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti