torstai 6. tammikuuta 2011

Armeijan jännite- ja resistanssimittari

Tämä taitaa olla suomen armeijan mittari jostain 40-50 luvulta. Yritin kysellä mittarista viestimuseosta, josko se olisi puhelinlinjamittari, mutta eiväthän he sieltä ole vielä vastanneet. Jos joku lukijoista tietää mikä tämä mittari on, niin saa kertoa. Sen verran tiedän itse tästä, että mittari on Hellbergin (HBG) helsingissä valmistama.

Mittausalueet ovat jännitteelle 0-10Vdc ja resistanssille 0-1000Ω (tosin resistanssi-asteikko on vahvasti epälineaarinen, 1kΩ on vielä luettavissa, joskin asteikko yltää aina 10kΩ asti).

Laitteen pohjassa on liimattuna paperilappu jossa käsinkirjoitettuna seuraavia tietoja:
RV
No: 241/59
pvm. 27/6
sekä tarkastajan allekirjoitus.
Saman lapun alareunassa on painettuna tekstit SA V 776 9. 47. 50.000 5560-

Mittari on täysin toimiva ja päällisin puolinkin hyväkuntoinen. Uuden pariston vain laitoin sisään. Muuta huoltotyötä ei tarvittu.

LISÄYS 7.1.2011

Riihimäki / Viestimuseo 8.1.2011

Mittari on niinkuin kyselyssäkin oli Radio Helbergin valmistama ehkä 30-40 luvun tuotteita. Helberg valmisti moniaaikansa huippu tuotteita sähkö, radio ja puhelin tekniikan tarpeisiin.Tehdas valmisti myös radio lähettimiä- ja vastaan-
ottimia puolustuslaitokselle ja kauppameren kulun tarpeisiin sekä niiden sovellutuksia. Kun Sinun mittarisi on resistanssi ja tasavirta ja jännite mittari niin se on saatanut olla puhelinasentajien käypä työkalu käsikeskustekniikan aikakaudella. Se pohjassa oleva lappu on jonkin viestikorjaamon kiinittämä lappu korjattavaksi tulleeseen mittariin.
VV - Viestivälinevarikko tai -varasto ??
työ numero ja vuosi
Korjaajan nimi puuttuu , päiväys
työn tarkastajan nimi epäselvä
alareunassa painatustietoja

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti