sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Rakennetaan oma overdrive-pedaali

Koska viimeviikonloppuna rakensin kitaravahvistimen, on nyt hyvä sauma rakentaa myös ns. säröpedaali. Koska olen näitä efektilaitteita rakennellut enemmältikin (ei lasketa enää sormin eikä varpain), ei ihan valtavasti enää nyttemmin ole löytynyt intoa tätä toimintaa kohtaan. Itse en kuitenkaan omista minkäänlaista särötintä (suutarin lapsi ja kengät), joten täytyyhän semmoinen nyt tehdä kun se vahvistinkin on. Ja toisaalta, ei tämmöisen tekemiseen saa kulutettua kokonaista viikonloppua. Etenkin kun minulla on suuritöisimmät jutut jo valmiina. Tarkoitan nyt piirilevyä ja maalattua/porattua metallikoteloa. Silloin kun efektipedaaleita rakensin päivittäin, tein myös piirilevyt itse ja koteloitakin sai olla poraamassa ja maalaamassa yhtenään. Onneksi nyt on kuitenkin muutama valmiiksi maalattu kotelo vielä jäänyt jäljelle. Ja tietysti hurjat määrät muita tarvittavia osia.

Huomasin jo viime syksynä, että wattkins vahvistinfoorumilla suunnitellaan efektipedaalia. Itseasiassa jos nyt ollaan ihan tarkkoja, niin kovasti tuo minusta näyttää Hermida audio:n ZenDrive:lta... No onhan tuohon vaihdettu klippausdiodien tyypit, mutta minä teen omani semmoisena kuin tuo zendrive on. Laitteen nimeksi joku siellä foorumilla muuten keksi RF-Drive, ja sehän sopii hyvin tämän blogin aihepiiriin (RF= Radio Frequency). Marraskuussa tuli myyntiin piirilevyt tähän laitteeseen, joten päätin ostaa heti neljä. Jos tulee hyvä, niin voin tehdä kavereille myös. Eikä minun tarvitse alkaa itse piirilevyjä väsäämään.Alemmassa kuvassa on tarvittavat komponentit jotka kävin työhuoneen uumenista kaivamassa esille. Nykyisin suurin osa komponenttivarastostani on päätynyt pahvilaatikoihin, joten sopivien osien etsiminen teettää välillä vähän työtä. Mutta eipä mitään, luultavasti löysin kaiken tarvitsemani.

Tällaisen laitteen kasaaminen on erittäin suoraviivainen homma, etenkin kun piirilevyllä on silkkipainettuna komponenttien paikat ja arvot. Ei tarvitse tihrustella mitään layout kuvia tai arpoa miten päin joku diodi tulee. Kasasin laitteen kuten yleensäkin, matalimmat/fyysisesti pienimmät komponentit ensin ja siitä sitten isompia kohti. Montaa osaahan tässä laitteessa ei onneksi ole. Suunnilleen puoli tuntia, ja laite näytti tältä:


Kun piirilevy oli valmis, aloin sovittamaan sitä koteloon. Tiesin että joiltain kohdin tulee olemaan ahdasta, mutta niin vain sain kaikki osat koteloon mahtumaan. Ledi mokoma on vähän huonossa paikassa, mutta ihan ok kuitenkin. Se jäi vähän harmittamaan, etten älynnyt paristolle jättää tilaa, mutta sille ei tässä vaiheessa enää voi mitään.Tuommoinen siitä sitten ulkoapäin tuli. Oikein siisti ja ihan hyväsoundinen, vaikka itse sanonkin.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti