lauantai 8. tammikuuta 2011

Rakennetaan Fender 5E3 Deluxe (Osa 1)

Ajattelin että voisin käyttää viikonlopun muutoin toimettomat päivät hyödyksi, ja tehdä kitaravahvistimen. Etenkin kun kaikki osat ovat olleet minulla jo useita viikkoja (tai ehkä kuukausia, kuka niitä muka laskee), niin on jo kai korkea aikakin. Tosin puukoteloa minulla ei ole, mutta ehtiihän sen. Sitten joskus.

Päätin tälläkertaa napsia kuvia enemmänkin eri työvaiheista ja sillä tavoin dokumentoida homman etenemistä. Ehkä keksin vielä jonkun pienen videonkin väsätä, kunhan laitteesta (toivottavasti sunnuntaina) ääntä tulee.

Valitsin vahvistimeksi Fenderin klassikon, eli 5E3 deluxe:n. Tämä on 50-luvun kytkentä ns. "tweed" aikakaudelta. Valitsin rakennettavaksi tämän vahvistimen syystä jonka jo mainitsinkin: minulla oli tähän kaikki osat jo valmiina. Taitaa jopa jossain olla yksi 12" weberin alnico kaiutinkin. Täytyy huomenna etsiä se.

Isompia ongelmia en osaa tämän viikonloppuprojektin kanssa odottaa, sillä tämä ei suinkaan ole ensimmäinen 5E3 deluxe minkä olen tehnyt. Äkkisältään kun lasken, niin tämä taitaa olla seitsemäs tai kahdeksas (jos yksi myöhemmin purettu yksilökin lasketaan mukaan). Hyvin suoraviivainen hommahan tällaisen vahvistimen tekeminen on, etenkin kun on valmis chassis (ei poraamista) ja valmis kytkentälevy (ei poraamista ja niittaamista). Eli tämähän on vähän kuin rakennussarjaa kasaisi, joka sinällään on kyllä aika tylsää. Mielenkiintoisen tästä itselleni tekee se, että käytän tässä vain erittäin laadukkaita tai muutoin ylihypetettyjä osia. Saa nähdä millaiset on vaikutukset soundiin. Esimerkiksi päätemuuntaja on paperiin käämitty ja onpa siellä puupalikkakin jonkinlaisena runkona. Täytyy olla hyvä!

Pieniä muutoksia tein ja tulen tekemään omaan kokemukseeni nojaten. Ensimmäinen näkyykin jo kytkentälevyllä. Muutin layouttia yhden komponentin kohdalla. Miksi? Koska näin vältyn pitkältä ylimääräiseltä piuhalta vaiheenkääntäjän hilalla. Leo Fender halusi komponentit nättiin riviin, minä haluan järkevän osasijoittelun. So sue me, mutta malta lukea toinenkin osa tästä rakenteluhommasta ensin.

Osavalinnoista ja semmoisista voisin vähän kertoa tarkemmin niistä kiinnostuneille. Kun siis kitaralaitteissa joillain komponenteilla tuntuu olevan käytännössä maaginen maine... Heti alkuun pitää sanoa etten lähtenyt tekemään tästä 100% uskollista toisintoa esikuvastaan (vanhojen komponenttien varastoni on varattuna radiohommiin, ei tämmöisiin), vaan mahdollisimman luotettavan ja varmatoimisen version. Tämän takia olen mm. muuttanut hieman osasijoittelua ja käyttänyt erilaisia sisäänmenoliittimiä jne. Teen jopa sen kauheimman, ja modaan vahvistinta yhdellä vastuksella. Tämä vastus tulee vaiheenkäännön hilalle estämään cathodyne vaiheenkääntäjän säröytymisen (uskokaa pois, jos se pääsee särölle ei soundi ole enää hyvä). Tämä modaus ei vaikuta vahvistimen soundiin muutoin. Muutan myös maadoituksia sekä mahdollisesti myös hehkujen kytkentää. Ja se täytyy mainita, että kokeilen nyt ensimmäisen kerran bipolaarisia elektrolyyttejä katodikondensaattoreina. Ehkä tätä siis voisi kuvailla sanoin "vintage modern".

Enää en osaa sanoa tähän mitään lisää, joten huomiseen siis!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti