perjantai 21. tammikuuta 2011

Kahden ASA 3199 Stereo-Master radion huolto

Seuraavana jonossa oli kaksi Asa:n 3199 stereo-master radiota. Tämä stereolaite korvasi vanhan 2993 mallin. 3199:n rinnakkaismalli on 3703 joka on vahvistusteholtaan suurempi, mutta muutoin sama laite. Radiota on valmistettu sekä hopeisella että mustalla etulevyllä ja nytpä siis "kokoelmaani" kuuluukin molemmat versiot ja luonnollisesti ns. pikkuvikaisena. Tästä radiosta on myös "studio" nimellä oleva versio jossa on kolmen pienen viritysasteikon lisänä yksi isompi asteikko. Tiedän ainakin yhden tällaisen version sijainnin, joskin sen saaminen omaan kokoelmaani saattaa olla ylivoimainen tehtävä... Noh, se siitä info-pläjäyksestä. Menemme asiaan. Käsittelen tässä molempien radioiden huollot sekaisin ikäänkuin yhtenä laitteena. Näin saadaan varsin laaja läpileikkaus siihen mitä tälläiselle koneelle saattaa joutua tekemään. Jutun lopussa toivottavasti molemmat radiot taas toimivat kuten alunperin on tarkoitettu.

Radio sellaisena kuin minä sen sain. Vain enimmät pölyt pyyhkäisin pois ennen kuvan ottamista.

Tehtävälistalta tässä vaiheessa löytyi ainakin seuraavaa (jotenkin minusta tuntuu että yllätyksiä tulee):
  • Palaneiden merkkivalojen vaihto
  • FM-stereopiirin säätö
  • Virtalähteen säätö
  • Lisää säätöä
  • Puhditukset ja puunaukset

Puhdistus (ei mitään tekemistä Sofi Oksasen kanssa, vaikka senkin naama kyllä pitäisi puhdistaa).

Kokeilin radioita, ja huomasin ne pääosin toimivaksi. Sähköisistä vioista ilmeisin on FM-stereo toimintaa molemmissa laitteissa. Toisessa stereotoimintaa osoittava valo on pimeänä ja näin ollen estää stereodekooderin toiminnan, toisessa se vain vilkkuu himmeästi.

Säätimet rutisevat ja mekaaniset osat (eli lähinnä kytkimet) ovat vähän oikukkaita. Itse puhdistus on toimenpiteenä erittäin helppo ja suoraviivainen, suihkitaan dödöä sopiviin paikkoihin. Mokaaminen on kuitenkin erittäin helppoa, sillä erilaisia puhdistusaineita on vaikka kuinka paljon, ja useimmiten yksi aine ei käy kaikkiin kohteisiin (WD-40 mainoslause "sopii kaikkiin kohteisiin" ei todellakaan pidä paikkaansa!). Elektroniikallekin on siis omat aineensa. Yleisin tyriminen tapahtuukin siten, että polkupyörän ketjuihin soveltuvaa ainetta suihkutellaan elektronisen laitteen sisään. Mutta oikea aine siis on "se ruskea", eli PRF 7-78. Tämä on nimenomaisesti tarkoitettu sähkömekaanisille osille, kuten potentiometreille ja kytkimille. Aine ei myöskään johda sähköä, mikä on tietenkin olennainen asia.

Sähköpuolen säätöä

Kuten tuossa mainitsin, vaatii sähköisetkin osat pientä huomiota. Asemat tuntuvat kyllä virittyvän kohdalleen, joten minun ei varmaankaan tarvitse puuttua kelapurkkeihin tai muutoin ula:n viritykseen, mutta käyttöjännite täytyy tarkistaa. Katselin myös että pari-neljä elektrolyyttikondensaattoria pitää vaihtaa. Tämän lisäksi joudun vielä paneutumaan stereopiirin säätön ainakin toisen radion osalta.

Käyttöjännitteen säätö

Tästä on hyvä aloittaa, koska kuten tiedämme, on suomessa verkkojännite noussut 220V -> 230V. Ja etenkin yöaikaan jännite voi olla jopa 240V. Onneksi tähän radiomalliin on laitettu pieni säätötrimmeri käyttöjännitteen asettamiseen. Tämän jännitteen tulee olla 24 volttia.

Käyttöjännite on säädetty. Eiköhän tuo ole riittävän lähellä 24 volttia.

Mutta jo siinä vaiheessa kun avasin toisen radion, huomasin että jälleen kerran joku on käynyt ronkkimassa sisustaa enemmän tai vähemmän kovakourausesti. Yksi elektrolyyttikonkka sinne oli vaihdettu, ja ilmeisesti samalla sitten rikottu sekä sulakepidin että virtalähteen piirilevy, joka on nyt siellä sitten nippusiteillä kiinni. Huoh. Parasta on se, että sulake on juotettu kiinni siihen mitä pidikkeestä on jäänyt jäljelle. Herää kysymys että mitä jos se sulake palaa? Tosi näppärä vaihtaa.

Rikottu sulakepesä ja piirilevy. Huomaa hieno tinaklöntti sulakkeessa. Voi voi...

FM-Stereopiirin säätö

Jos tuon sulake/virtalähde homman kanssa kävi vähän huono tuuri (tuli lisähommia), niin tämä sitten kompensoi mukavasti. Toisessa radiossa oli sellainen vika, ettei stereopuoli oikein toiminut. Merkkivalo nimittäin paloi jatkuvasti, eikä sen sitä pidä tehdä. Syy selvisi nopeasti, ja oli helppo korjata: joku (itseasiassa tiedän kyllä mikä huoltoliike on ollut asialla) oli sinne juottanut (mikä sillä on ollut tuon juottamisen kanssa kun kaikki on pitänyt kolvilla hosua) kiinni vääränlaisen polttimon. Uusi oikeanlainen lamppu tilalle ja taas toimii. Tässä radiossa stereodekooderi saa käyttöjännitteensä kyseisen lampun läpi, ja on näin ollen erittäin tarkka siitä millaisen kynttilän sinne tökkää. Melkoinen tuohikorva kyllä saa olla jos ei huomannut soundieroa. Toinen väärä polttimo löytyi asteikkovalon paikalta. Ilmankos oli vähän himmeä. Nyt ju€#&%!ta oikeasti.

Piirilevyn ja sulakepitimen korjaaminen

Tämä tuli siis lisähommana toiseen radioon. Kuten edellä kerroin, on joku runnonut kondensaattoria vaihtaessaan yhden piirilevyn ja sulakepitimen rikki. Piirilevyn korjaaminen on vaikeampaa, koska murtuneita paloja ei tietenkään ole enää olemassa, mutta sulakepitimen saanen kyllä kuntoon. Ikävää että ovat vähän hankalassa paikassa, ja vaativat yhden ison kondensaattorin poistamista.

Kondensaattorin alta löytyy sulakepitimien kääntöpuoli

Kun konkka oli pois tieltä, oli itse pitimen vaihto helppo juttu. Ihan saman näköistä pidintä minulla ei tietenkään ollut, mutta mitäpä siitä. Kyllä tuo asiansa ajaa huomattavasti paremmin kuin se rikkinäinen.


Siinä ne nyt sitten on siistissä rivissä. En minä sille rikotulle piirilevylle saanut mitään tehtyä, mutta kun se nyt siellä sisällä pysyy enempiä liikkumatta ja toimivana, niin se kyllä riittää. Tämän myötä tämä kaksikko on jälleen täydessä iskukunnossa. Ei muuta kuin LB19-2 kaiuttimet kiinni ja rokki soimaan!

Laitetaan nyt loppuun vielä kuva tuosta harmaastakin yksilöstä.

1 kommentti :

  1. Hieno laite! Itsellä tuo 3703 hi-fi studio malli.

    VastaaPoista