keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Otetaan käyttöön ASA LB19-2 kaiuttimet

Asaton oleskelu kielletty!

Omistan kaksi Asan 3199 stereo-master radiota (joiden korjaamisesta on luvassa artikkeli myöhemmin). Näille radioille Asan esitteessä suositellaan LB19 ja LB11 kaiuttimia. Ja kun bongasin nämä LB19-2 kaiuttimet huuto.netistä, oli ne pakko saada. Onneksi olivat erittäin edulliset.


Noh, ennenkuin edes pääsin kaiuttimia kokeilemaan, oli edessä muutama perus juttu. Ensimmäisenähän ne piti avata ja katsella sisälle. Tämän näköistä siellä on kunhan oli poistanut koko kaiuttimen täyttävän tyynyn:


Kyseessä on siis kolmitiekaiutin yksinkertaisella jakosuotimella. Kaikki näytti ehjältä molemmissa kaiuttimissa, joten olin toiveikas siitä, että minulla todellakin on pari toimivia Asa kaiuttimia. Mutta ennenkuin pääsisin niitä testaamaan, piti kaiutinpiuhat vaihtaa. Yhtään ei yllättänyt, että alkuperäiset din-liittimet oli poistettu, ja tilalla oli vain teipillä kyhätyt paljaat piuhat. "Katko ne pois!" huusi ääni pääni sisällä. Siirryin tuumasta toimeen.


Upeiden teippiviritysten (ei edes juotettuja olleet...) tilalle laitoin alkuperäiset din-liittimet (nämä ovat myös "Asalaiset", joskin erään radion kylkiäisenä tulleet).


Piuhoja en toki katkonut ihan surutta, vaan ne piti juottaa irti jakosuotimen piirilevyltä. Kuten mainitsin on jakosuodin erittäin yksinkertainen vastuksesta, kahdesta kelasta ja neljästä bipolaarisesta elkosta tehty viritelmä. Mutta eipä se haittaa, yksinkertaiset asiat on kivoja ja tarvittaessa myös helppoja korjata.

Tässä vaiheessa kaiuttimet oli jälleen yhtenä kappaleena ja pääsin jo kokeilemaan niitä toisen 3199 radion läpi. Ja kuinka ollakkaan, nehän toimivat! Soundi itseasiassa yllätti minut erittäin positiivisesti. Diskanttitoisto on oikein kiva, eikä ollenkaan kihisevä. Bassotoisto on hieman veltto, mutta täysin siedettävä ja paljon parempi sekä syvempi kuin osasin odottaa. Mielellään näiden kautta musiikkia kuuntelee. Etenkin kun itse olen varsinainen porkkanakorva.

Kaiuttimien edullinen hinta selittyy varmasti osaltaan myös sillä, että Asan kaiuttimet eivät ole kovin kummoisia (lastulevyä ja liimaa), eivätkä missään tapauksessa ns. raskasta hifiä (vaikka nämäkin painavat yli 10kg kappale. Sitähän tässä tarkoitetaan?). Toinen ilmeinen syy on varmaankin se, että nämä ovat verrattain karussa kunnossa. Toisen kaiuttimen päälle on valunut steariinia, eikä kummankaan pinta ole muutenkaan erityisen hyvässä kunnossa. Joten askarreltavaa näiden parissa tulee riittämään, mikäli päätän ulkomuodon entistää. Viilu on hiusta ohuempaa, joten hiomisvaraa ei käytännössä ole yhtään... Uskaltauduin kuitenkin laittamaan kaiuttimet jo esille ja käyttöön.


Tuossa kuvassa näkyy myös puolet mainitsemistani 3199 radioista.

Tällaista tälläkertaa. Katsotaan mitä huominen tuo tullessaan.

1 kommentti :

  1. Minulla on kellari kaiuttimina ASA LB 12-1-30W. Näissä Philis AD140T diskantti ja kumireunainen AD8065W (Fs 28 Hz) bassoelementti. Nämä ainakin potkii ihan kivasti! Ovat jostain -75/76 paikkeilta ehkä. Saattaapi ehkä olla jossain jemmassa noissa kaiuttimissasi olevat keskiäänielementit. Ainakin samannäköiset oli Luxor 3-tie kaiuttimissa.. jotkut Sinus elementit lienee? t.Juha

    VastaaPoista